Ezt tedd, hogy felkészült legyél a felvételire

A legjobb módszerek

A felvételi vizsgákig szűk két hónap van hátra. Ha felkészült szeretnél lenni, próbálj ki pár dolgot.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem minden iskolában kérik a központi felvételi megírását, van, ahol csak behívnak egy elbeszélgetésre, és átnézik a jegyeidet.

Ám ha olyan iskolába jelentkezel, ahol feltétel a vizsga megírása, próbáld meg kihozni magadból a legjobbat!

A központi felvételi

Amióta bevezették a központi felvételit, az iskolák nem írathatnak saját vizsgát a jövendőbeli tanulóikkal, azoknak az egységes feladatlapokat kell kitöltetniük. Erre minden felvételiztető oktatási intézményben ugyanabban az időpontban kerül sor, és a mostani megmérettetés 2013. január 19-én lesz.

Egy matematikai és egy anyanyelvi feladatlapot kapsz majd, ami az alapvető képességeidet, szintedet méri fel.

Ebben az eljárásban az a legjobb, hogy bármelyik suliban megírhatod a felvételit, ahol a vizsga lebonyolításra kerül. A vizsgáztató iskolák listája november végén kerül fel az Oktatási Hivatal honlapjára, és ez alapján majd eldöntheted, hol szeretnéd kitölteni a feladatlapokat.

Az az iskola, amely kéri a központi felvételit, köteles elfogadni a diáktól a vizsgát, attól függetlenül, hogy melyik intézményben írta meg azt.

Felkészülés tanárok segítségével

A legtöbb általános iskola tart előkészítőt, korrepetálást azok számára, akik szeretnének a lehető legjobban felkészülni a felvételire. Ezek a különórák általában a tanítási idő után zajlanak, és a legtöbb helyen ingyenesen igénybe vehetők.

Érdemes elmenned ezekre az órákra, mert legtöbbször nem kötelezők, és attól, hogy egyszer megjelentél, nem muszáj beülnöd a többire is, ha nem tetszett, amit láttál.

Egyéni, de tanár által vezényelt felkészülésre is van lehetőséged. Ha az iskolád nevelői között nincs olyan, aki vállalna különórát, nézz körül az interneten, mert sok pedagógus foglalkozik a diákok felvételire való felkészítésével. Ez persze pénzbe kerül, de hatásos.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Otthoni tanulás

A lehető legjobb módja a felkészülésnek az, ha otthon kitöltöd az előző évek felvételi vizsgafeladatait. Ehhez kérhetsz szülői segítséget, és még csak ki sem kell mozdulnod, mégis hatékonyan tanulhatsz a megmérettetésre. Sok gyakorlással és a feladatok típusának megismerésével a nagy napon úgy fogod majd érezni, hogy már ismerős műveleteket végzel.

Az elmúlt néhány év központi felvételi vizsgafeladatait és megoldásait innen tudod letölteni.

Ezt is szeretjük