Különös alakzatban fagyott meg a tó: a jégszalagok földöntúli látványt nyújtanak
Korábban még senki sem tapasztalt ehhez fogható jelenséget.

megfagyott to
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy víztározó jeges csodaországgá változott az angliai Derbyshire-ben, amit nagy szerencsére egy lelkes természetfotós meg is örökített.

A február többnyire kiváló időszak arra, hogy szemtanúi lehessünk néhány lenyűgöző, fagyos-havas csodának. A Peak District Nemzeti Park látnivalói ugyanakkor mind közül a legszembetűnőbbnek bizonyultak az Egyesült Királyság vidékén.

Gerald Robinson természetfotóst érte a megtiszteltetés, hogy lefotózhassa a nem mindennapi jégszalagokat a felső Derwent-völgyben található Derwent-tározó felszínén, melyeket az előző napi, meglehetősen zord időjárás alakított ilyen különleges formájúra. "A természet valóban elképesztő dolgokat tud produkálni" - írja a fotográfus Facebook-oldalán. "Korábban még soha nem láttam ehhez foghatót."

Különös alakzatban fagyott meg a tó

Ki gondolta volna, hogy egy vihar, ami egyébiránt komoly fennakadásokat okozott Angliában, a károkon kívül figyelemreméltó értékeket is hátrahagyott? Robinson egyértelműen jókor volt jó helyen, ugyanis közvetlenül az égzengést követő délelőtt látogatott el a víztározóhoz, hogy dokumentálja a jelenséget. "Egy barátom néhány órával később szintén megpróbált fényképeket készíteni, de addigra csupán hűlt helyét találta a furcsa alakzatoknak."

A hullámszerű jéglapot nilas-nak hívják, amit a szél és a víz folyamatosan mozgat a jég körül, így alakulhattak ki a szalagra emlékeztető formák. Dr. Jeremy Wilkinson fizikus szerint a jég ezen típusa vékony, rugalmas és átlátszó. A fehér textúra hótakaróként simul a nilas-ra. Keletkezése után pedig a szél és a hullámok tovább formázzák. Nézd meg képeken, hogyan fest a gyönyörű természeti képződmény!

Ezt is szeretjük