Többször is megjelent a különleges madár az Alföldön: nagyon ritka példány
A nagy testű vízimadár csak ritkán bukkan fel Magyarországon.

pelikán
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Magyarország állatvilága nagyon gazdag és színes, vannak olyan fajok, amelyeknek életmódja és igényei nem teszik lehetővé, hogy itt éljenek. Természetesen néha előfordulhat, hogy felbukkannak ritkábbnak számító példányok is - ahogy ez nemrég az Alföldön is történt.

A Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja április közepén számolt be róla, hogy egy borzas gödényt láttak Tiszaalpárnál, az ezt követő napokban pedig valószínűleg ugyanez a példány feltűnt Tömörkény és Szeged közelében is. 

Ritkán látnak pelikánt Magyarországon

A borzas gödény a gödényfélék vagy ismertebb nevén pelikánok családjába tartozik, és az egyik legnagyobb vízimadárnak számít, hiszen 10-12 kilogrammos testsúlya van, és akár 3 méteres is lehet szárnyainak fesztávolsága. Még nagyon régen, a 19. század közepén költöttek Magyarországon, még a Balatonnál is, azonban azóta számuk megcsappant, és csak nagyon ritkán lehet őket látni itt. Fogságban néhány egyede él a Budapesti Állatkertben és a Szegedi Vadasparkban.

Legutóbb szabadon 2015-ben láttak ilyen madarat az országban, akkor a szegedi Fehér-tavon bukkant fel. A faj magyarországi eltűnésének leginkább a vizes élőhelyek csökkenése az oka, de Délkelet-Európában, a Duna-deltában, Ázsiában és Kínában még mindig elterjedtnek számít. Itthon fokozottan védett madárnak számít, természetvédelmi értéke félmillió forint.

Kvíz: milyen madarat látsz a képen? Teszteld, felismered-e őket

Próbáld ki magad a madarak kvízében!

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük