Korai volt az öröm: a rezsicsökkentést is áthárítják
Íme, a trükk
A villamosenergia a kis- és középvállalkozásoknak drágul, ez érződni fog az árakban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Policy Agenda elemzése szerint a 10%-os rezsicsökkentést is az emberek fizetik meg, ráadásul a rezsiköltség áthárítását a kormány valójában már maga el is végezte, első körben a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtva.

A kormány, amikor bejelentette a rezsiköltségek csökkentésének tervét, nyomban kijelentette, hogy ennek hatását semmilyen módon sem tudják áthárítani a szolgáltatók a lakosságra. Ez valóban igaz, hiszen a lakosság csak és kizárólag az állam által meghatározott díjakat fizeti, ettől maximum lefelé térhetnek el az egyes cégek, ha például új ügyfelek szerzése érdekében akciókat hirdetnek - áll az elemzésben.

Trükkös áthárítás

Ugyanakkor a kormány képes a terheket áthárítani másokra, és a Policy Agenda szerint ez történt a villamos energia esetén. A cégek által fizetendő terhek lényegében hasonlóak a lakosságéhoz, azzal a különbséggel, hogy az adó, az áfa visszaigényelhetősége miatt, minimális mértékű számukra. Azaz a szolgáltatás ára a rendszerhasználati díjakból és az energiadíjból adódik. Az utóbbi esetében szabadpiaci szabályok érvényesülnek, azaz számukra az állam nem határozza meg a villamos energia árát, hanem a két fél elvileg tárgyalások útján alkudja ki a díjakat. A rendszerhasználati díjak ugyanakkor ebben a körben is hatósági árasok. Ugyan nem a szakminiszter határozza meg az árát a rendszerhasználati díjnak, hanem a Magyar Energia Hivatal, azaz nem közvetlen a kormány érintettsége, de a politikai felelősség mindenképpen a kabineté.

A Magyar Energia Hivatal által kiadott határozatok szerint az úgynevezett közép- és nagyfeszültségű fogyasztók esetében átlagosan 12%-kal emelkednek a rendszerhasználati díjak. Ez az jelenti, hogy átlagosan a kötelező átvételi rendszer cégekre történő áthárításával együtt 7-8 %-kal drágul a villamos energia ezen cégek számára, amennyiben nem változnak az úgynevezett szabadpiaci energiaárak.

Élelmiszer-feldolgozók, vágóhidak

A közép- és nagyfeszültségű fogyasztók között számos olyan iparágban tevékenykedik, amely közvetlenül érezteti hatását a lakossági fogyasztásban is. Ilyenek például az élelmiszer-feldolgozók, például a vágóhidak, nagyobb pékségek.

- Könnyen belátható, hogy az áram árának emelkedését kénytelenek lesznek ezek a vállalatok áthárítani a végső fogyasztókra is. Azaz, bár csökken az áram ára a lakosság körében, ezt azonnal mérsékli az az árnövekedés, amelyet kénytelenek lesznek a cégek a fogyasztók felé érvényesíteni - hívják fel a figyelmet.

Az elemzés szerint nemcsak a közvetlenül a lakossági ügyfelekkel rendelkezőket érinti ez a változás, hanem azokat az inkább magyar KKV-kat is, amelyek a kormány szándékai szerint a húzóerejét jelenthetnék a magyar gazdaságnak.

Az Audi és a Mercedes megúszta

Ezzel szemben, talán az elmúlt hetekben kötött stratégiai megállapodásoknak köszönhetően, a nagyfeszültségű fogyasztók - például az Audi és a Mercedes - kimaradtak az áremelésből, úgy, hogy beszállítóik jelentős költségnövekedéssel szembesülnek váratlanul. Mindezt azért, hogy a választási kampány első lépéseként mindenkinek, jövedelmi helyzettől függetlenül 10%-kal mérséklődjön a havi energiaszámlája.

Ezt is szeretjük