Eltűnt a rezsiharc, mint a dakotai döglött ló, amiről érdemes leszállni
A kormány részéről jóval kevesebb szó esik a rezsiről, mint tavasszal. Vajon miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2014-es országgyűlési választások egyik slágertémája a rezsicsökkentés volt. Orbán Viktor még március 15-i ünnepi beszédébe is beépítette a lakossági energiaárak alacsonyabbra szabását.

Bár a 2014-es tavaszi parlamenti ciklus elején, az Országházban elmondott beszédében Orbán még a rezsiharc évének nevezte 2014-et, a választás óta már nem veszi elő ezt a témát. Ahogy a dakota közmondások, úgy a rezsicsökkentés is kikopott Orbán beszédeiből?

Sláger volt a rezsicsökkentés

Orbán korábban dakota közmondásokkal tűzdelte beszédeit. A legismertebb ilyen talán az volt, hogy, ha döglött lovon ülsz, szállj le róla!. Ezek a panelek szép lassan kikoptak Orbán beszédeiből, így ma már nem hallani ezekről egyetlen nagygyűlésen vagy évértékelőn sem.

A választást megelőző hónapokban egyértelműen a rezsicsökkentés volt a hazai közélet slágertémája. A parlament megszavazta a harmadik rezsicsökkentést, a kormány bejelentette a negyediket. Már a választási kampány részének tekinthető, rezsicsökkentésről szóló lakossági fórumokkal járta az országot Németh Szilárd, a kormány által kijelölt témafelelős.

Beszélt a rezsicsökkentésről Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, de még Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter is.

Orbán Viktor januárban a rezsicsökkentéssel indokolta a Moszkvában tető alá hozott paksi atomerőmű-bővítést, mert szerinte az energiaárak alacsonyan tartása csak egy ilyen bővítéssel valósítható meg. A miniszterelnök ipari rezsicsökkentést ígért egy győztes választást követően, és azt is mondta, fel kell vennünk a kesztyűt Brüsszellel, mivel csak így védhető meg a rezsicsökkentés. A miniszterelnök egy februári parlamenti felszólalásában 2014-et a rezsiharc évének nevezte.

Kikopott a rezsicsökkentés a kormánypárti szótárakból

A kormánypárti közbeszédből az áprilisi választás után látványosan eltűnt a rezsicsökkentés, mint téma. Legutóbb Seszták Miklós fejlesztési miniszter beszélt a rezsicsökkentés folytatásáról a Napi Gazdaságnak adott interjújában, illetve a tárcája ugyanazzal a lappal közölte, nyáron megkezdődnek az ipari rezsicsökkentést megelőző hatástanulmányok.

Németh Szilárd még júniusban közölte az MTI-vel, hogy nem engednek az Európai Bizottságnak, és folytatják a rezsicsökkentést. E két megszólaláson kívül semmivel sem utalt a Fidesz tavasz óta a témára, de, ami még érdekesebb, Orbán Viktor is teljesen elhanyagolja. Már a Fidesz számára győztes választás estéjén mondott beszédében sem tért ki addigi talán leggyakoribb témájára.

Feltehetőleg még az őszi önkormányzati választásra visszajön egy időre a kormánypárti közbeszédbe a rezsicsökkentés, erre utal, hogy a Fidesz aláírásgyűjtést tervez erre az időszakra annak megvédése érdekében.

Március 15-i beszédében - tehát még a választás előtt - még szólt Orbán a rezsicsökkentésről, ami szerinte furcsán nézne ki a Nemzeti Dalban, de annyiban hasonlít a 1848-as szabadságharc eseményeire, hogy már akkor is az igazságtalan terhek ellen folyt a harc.

Az új kormány tagjai már nem beszélnek annyit a rezsicsökkentésről. Ők ülnek most a bársonyszékekben.

Fotók: facebook.com/orbanviktor; mobilon megjelenő kép - facebook.com/RoganAntal.

Ezt is szeretjük