Ebben a miniszter sem különb másnál - Ki fizeti ki a politikusok bírságát?
3,1 millió forintos büntetést szedtek össze a gyorshajtó poltikusok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeretnek száguldozni a kormány munkatársai, legalábbis a büntetési tételek erről árulkodnak. Ugyanakkor könnyedén megúszhatják a kiszabott bírság kifizetését. Egy év alatt 3,1 millió forintos büntetést szedtek össze a miniszterek és államtitkárok, azonban egyes esetekben a sofőr fizetheti ki a tetemes bírságot.

Ha a miniszter úr siet, a sofőr fizet

A Blikk.hu tette közzé a miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok kényes ügyeit a közlekedés szabályaival. Az adatok megdöbbentőek, de legalább kiderült, attól, hogy valaki a kormány tagja, még ugyanúgy vonatkoznak rá a szabályok, legalábbis az utakon. De ki fizeti ki a kihágásokért kapott csekkeket?

Megkerestük a kérdéssel a kormányszóvivői irodát, akik a következő választ adták: "A minisztériumi vezetőknek a gépjárművek használatához felelősségvállalási nyilatkozatot kell aláírniuk, amelyben vállalják, hogy a közúti közlekedés szabályainak megszegése esetén a bírságokat kifizetik.

Abban az esetben, ha az érintettek az általuk használt gépkocsival átlépik a megengedett sebességet, akkor a bírságról szóló értesítés az autókat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz érkezik. Ezt a KEF a szabályszegő személynek (ez lehet a minisztériumi vezető vagy a hivatásos gépjárművezető) továbbítja, aki a fentiek alapján köteles azt kiegyenlíteni."

Megnyugodhat az állampolgár, nem az adóforintokból állják a száguldozó képviselők büntetéseit. Ugyanakkor a sofőrök egy gyorshajtás esetén mélyen a zsebükbe nyúlhatnak. Ez azért érdekes, mert feltehetően nem saját maga dönt úgy a gépjárművezető, hogy sietség esetén a gázpedálra tapos.

A hivatali gépjárművel kényelmes az utazás. De vajon tisztában vannak vele a politikusok, milyen állapotok uralkodnak a közösségi közlekedés háza táján? A 3-as metró állapotával képes cikkünkben ismerkedhetsz meg.

Gyorshajtani szeretnek a kormány tagjai

Egy év alatt 89 alakalommal bírságoltak meg minisztert, államtitkárt vagy helyettes államtitkárt gyorshajtásért. A miniszterek voltak a leginkább szabálykövetőek, őket csak három alkalommal büntették a vizsgált időszak alatt, ráadásul mindegyik alkalommal a minimális bírságot kapták, ami csekély mértékű szabálytalanságra utal.

Az államtitkárok 53 alkalommal kaptak bírságot, és volt olyan, akit 90 ezer forintra bírságoltak meg. Ez már komoly szabálytalanságra utal, akár 200 kilométer/órás sebességgel is mehetett az államtitkár autója. A helyettes államtitkárok 23 alkalommal kaptak csekket az utakon. Sajnos azt nem sikerült megtudni, pontosan kik követték el a kihágásokat.

A Blikk.hu szerint ez összesen 3,1 millió forintos büntetést jelent.

Tavaly ősszel született ítélet a 2012-ben ittasan karambolozó Tilki Attila ügyében. Tilki Tiszaújvárostól nem messze, az M30-as úton okozott balesetet ittasan, amiért 480 ezer forint bírságra ítélte a bíróság. Tilki a Fidesz országgyűlési képviselője volt ebben az időben, de nem élt mentelmi jogával, és vállalta a felelősséget.

Ezt is szeretjük