Te is retusálod a képeidet? 3 dolog, amivel melléfoghatsz
Van, hogy nem árt egy kis utómunka, mielőtt közzéteszel egy fotót, de érdemes odafigyelni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közösségi oldalakon szereplő profilképen mindenki a legjobb arcát szeretné mutatni. Ezt általában különböző előnyös pózokkal, némi sminkkel és egy jó frizurával könnyű elérni, de az utólagos javítgatás is szinte mindennapos.

Ha te is belenyúlsz a fotóidba, mielőtt feltöltöd őket az internetre, bizonyára tudsz már néhány dolgot a képszerkesztő programokról. Azonban a retusálás közben is elkövethetsz hibákat. Íme, három tipikus példa.

Természetellenesség

A nemkívánatos bőrhibák, kilógó hajszálak vagy a vörös szem eltüntetése nem rossz ötlet, de ha olyan jellegzetességeket is eltávolítasz a képről, mint például egy anyajegy az arcodon, az már túl sok. A javításkor mindig arra törekedj, hogy a lehető legkevésbé látszódjon az utómunka.

Ha túlságosan egybeolvadó bababőrt varázsolsz magadnak, vagy természetellenesen csillogó szemeket készítesz, első ránézésre tudni fogja mindenki, hogy a fotód komoly szerkesztésen esett át. Ha pedig csak egy kevés esztétikai változtatást eszközölsz, lehet, hogy senkinek nem tűnik majd fel a trükk.

Ha elsőre nem sikerül természetes hatást elérned, inkább készíts több verziót ugyanabból a fotóból, mert így gyakorolsz is, és kiválaszthatod azt a retusálási módot, amelyik a legjobban tetszik.

Új arc

Ha nem vagy elégedett bizonyos testrészeiddel, például az orrod méretével vagy a szemed alakjával, akkor sem szabad számítógépes programmal átszerkeszteni az eredeti külsődet, szinte a felismerhetetlenségig átalakítva magad. Kellemetlen helyzetbe hozhat, ha az ismerőseid azt látják, hogy teljesen más karaktert adtál az arcodnak, mint ahogy a valóságban kinézel.

Természetesség vagy műszépség?

Vajon a pasik jobban szeretik az erős smink által előhozott szépséget, vagy a természetességre voksolnak? Megkérdeztük!

Jobban jársz, ha meghagyod a természetes vonásaidat, mert lehet, hogy amivel te nem vagy kibékülve, az másnak fel sem tűnik, azonban ha elferdíted a valódi külsődet, azt rögtön kiszúrják. Törekedj rá, hogy a fotón a szerkesztés után is úgy nézz ki, ahogyan a valóságban festesz.

Virtuális plasztikai műtét

Az előző pont a teljes testedre is igaz. Az alakodat sem érdemes megváltoztatni a képszerkesztő programok segítségével, hiszen mindenki tudja, hogy eredetileg nem úgy nézel ki, ahogyan a fotódon szerepelsz. A derékbőség, mellméret vagy karvastagság utólagos módosítása a fényképeken elég elterjedt napjainkban, és ha csak egy apró korrigálást végzel, az még lehet, hogy nem tűnik fel senkinek.

Ha azonban nem vagy annyira biztos a tudásodban, hogy tökéletes munkát végzel, inkább ne próbálkozz ezzel a művelettel, mert ha látszanak a szerkesztés nyomai - például a mögötted lévő csempe a derékbőségeddel párhuzamosan rejtélyes módon elhajlik -, azzal kínos helyzetbe hozhatod magad.

Ezt is szeretjük