Teljesen átépítették a magyar erdő villanyoszlopait: szívmelengető az oka
Ezentúl biztonsággal repülhetnek a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben: 54 oszlopot alakítottak madárbaráttá.

retisas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megvárták a Veránka-szigeten fészkelő rétisasok költését, ezért most fejezik be a gemenci erdőn áthaladó 4 kilométeres villamosvezeték-szakasz utolsó 400 méterének madárbaráttá alakítását az E.ON szakemberei. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben összesen 54 villanyoszlopon végeztek átépítéseket az energiacég munkatársai.

A madárvédelmi projekt kivitelezése az év elején indult. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a cég közösen határozták meg, hogy milyen munkálatokat szükséges elvégezni annak érdekében, hogy a gemenci madárvilág számára biztonságosabbá tegyék az erdőn áthaladó vezetékszakaszt. A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegység oszlopaira korábban már kerültek úgynevezett szigetelőpapucsok, azonban a park igazgatósága egy nemzetközi pályázat segítségével lehetőséget kapott egy ennél is jobb megoldás megvalósítására.

54 oszlopot építettek át

A kereszttartók cseréje mellett más módosításokra is sor került, azokon az oszlopokon, például kapcsolók, trafók esetében, ahol átépítésre nincs műszaki lehetőség, a veszélyes vezetékeket leburkolták, illetve hosszabb szigetelőket építettek be, ezzel is csökkentve az áramütés veszélyét. A projekt során a Gemenc tájegységet átszelő 4 kilométer hosszú vezetékszakaszon 54 oszlopot építettek át.

Mivel a közelben egy rétisaspár is költött, a munkavégzést két szakaszra kellett osztani, hogy az átalakítással ne zavarják meg a költési időszakot. A februárban indult projekt most ér a végéhez, a költés sikeres volt, így az utolsó munkafázist - a fészekközeli kereszttartók cseréjét a madarak számára biztonságosabb, új kialakítású eszközökre - a rétisaspár fészkének zónájában is befejezhetik a szakemberek.

Számos védett fajt óvnak meg

- Alapfeladatunk az áramellátás zavartalan biztosítása, ezt azonban úgy szeretnénk megtenni, hogy közben természeti környezetünket is óvjuk. Minden új hálózatunkat az állatok számára biztonságos módon tervezzük, és a már meglévők veszélytelenné alakításával is folyamatosan haladunk. Ebben a helyismeretet és helyszínre szabott tervezést igénylő munkában a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsődleges fontosságú - mondta el Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

- Szeretnénk a lehető legtermészetesebb, zavartalan környezetet biztosítani a Gemenc állatvilága, köztük a madarak számára. A megvalósult átalakítás kollégáink és a villamos szakemberek együtt gondolkodásának eredménye, melynek már látjuk az első eredményeit. A fekete gólyától a rétisason át számos védett faj él ezen a területen, ez az összefogás értük, róluk szólt - tette hozzá Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az év első felében már számos, a környezet megóvását célzó hasonló programot valósított meg az energiacég. A gólyákat már több mint 4300 fészektartóval várják a vállalat ellátási területén, a madárvédelmi szakemberekkel közösen kihelyezett fészekhelyek száma évről évre folyamatosan nő. Tavasszal 161 helyen alakították át a villamos hálózatot a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a madárvilág védelmében.

Az Őrségben a hazánkban védett vörös vércsék letelepítésében és gyűrűzésében segítettek. Májusban a Nyíregyházi Állatpark állatkölykeit támogatták környezetgazdagító eszközökkel, majd a budapesti REX Kutyaotthon, a pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesület, valamint a Debreceni Kutyaház Állatotthon munkájához nyújtottak anyagi segítséget.

Kiemelt kép: Getty Images

Veszélyeztetett madár kelt ki az állatparkban

Mandzsu daru kelt ki a Nyíregyházi Állatparkban, a fiókát már a látogatók is megtekinthetik. A japán daruként is ismert madarat a békesség és a szerencse egyik jelképeként tartják számon, mégis veszélyben a faj.

Ezt is szeretjük