Sosem készítettek még ilyen részletes képet a Napról - Felejthetetlen látvány

Újabb mérföldkőhöz érdekezett az űrkutatás, soha nem készült még ilyen kép a Napról.

Részletes kép a Napról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világegyetem még rengeteg titkot rejt, azonban a kutatók ismét egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy jobban megismerjék és megértsék azokat a kérdéseket, amikre az emberiség már évszázadok óta kíváncsi.

A Daniel K. Inouye-naptávcsövet 2013-ban kezdték el építeni Hawaiin, és nemrég, 2020 januárjában kezdődtek a kutatásai, amik hamar látványos eredményeket hoztak. Négyméteres átmérőjű tükrével ráadásul ez a világ legnagyobb naptávcsöve.

Ilyen a Nap felszíne közelről

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) legutóbb közzétett friss fotója még soha nem látott részletességgel mutatja be, milyen a Nap felszíne, még a 30 km-es struktúrák is jól látszanak a felvételen. Az igazgató, France Córdova elmondta, hogy mióta az NSF elkezdett dolgozni a naptávcsőprojektjén, azóta türelmetlenül várják a képeket, ez azonban minden várakozásukat felülmúlta.

nap1
Fotó: nsf.gov

Az igazgató hozzátette, hogy a napkitörések és űrviharok megértése és előrejelzése szempontjából is mérföldkőnek számít a naptávcső és az általa közvetített felvételek, hiszen jelenleg a tudósok nem látják előre ezeknek a bekövetkeztét, a hevesebb naptevékenység pedig megzavarhatja a műholdakat, és bizonyos földi elektromos és navigációs rendszerekre is hatással van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Bár hatalmas eredményt értek el, a kutatók tovább folytatják a munkát, szerintük ez csupán a kezdet volt: a következő hat hónapban a Daniel K. Inouye-naptávcsövön tudósok, mérnökök és technikusok csapata folytatja a tesztelést és üzembe helyezést, nemzetközi tudományos körökben szeretnék használni a műszert. A távcső működésének öt éve alatt több adatot tud majd gyűjteni a naprendszerről, mint korábban az egész emberiség egészen Galileo Galilei 1612-es felfedezései óta.

Ilyen fotók még sosem készültek a napfogyatkozásról: lélegzetelállító képek

A Nap nemcsak az űrből nézve, hanem a talajról szemlélve is elképesztő látványt nyújt.

Ilyen fotók még sosem készültek a napfogyatkozásról: lélegzetelállító képek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük