Reneszánsz kori leveleket röntgeneztek meg a kutatók: a világon elsőként sikerült elolvasniuk az üzeneteket

Régóta ismert, de ilyen célra még soha nem használt eszközt használtak arra, hogy belessenek a 17. századból származó, bontatlan levelekbe a kutatók.

reneszánsz kori levelek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fogászatban használt röntgenkészülékkel lestek be 17. századi, bontatlan levelekbe brit kutatók, akiknek a világon elsőként sikerült elolvasniuk a reneszánsz kori Európából származó néhány lezárt levelet anélkül, hogy felbontották vagy bármilyen módon megrongálták volna a dokumentumokat.

A szakemberek a londoni Mária Királynő Egyetem fogászati kutatólaboratóriumában kifejlesztett röntgen-mikrotomográffal vizsgáltak meg olyan bontatlan leveleket, amelyeket egy 17. századi postai láda rejtett - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A trükkös borítékok

A küldemények feladói különleges lezárási technikákat alkalmazva érték el, hogy maga a levél szolgáljon saját borítékjául. Az ilyen leveleket eddig csupán úgy tudták tanulmányozni és elolvasni a kutatók, hogy felbontották őket, gyakran megrongálva a történelmi dokumentumokat.

 A kutatók úgy tervezték meg a szóban forgó röntgenkészüléket, hogy példátlan érzékenysége révén feltérképezze a fogak ásványianyag-tartalmát, ami óriási jelentőségű a fogászatban. A műszer érzékenysége azonban lehetővé teszi a vizsgált levelek megírásához használt tintában lévő apró fémrészecskék észlelését is.

Az elkészült röntgenfelvételeken a kutatók számítógépes algoritmusokat alkalmazva azonosították és elkülönítették az összehajtogatott levelek egyes rétegeit, majd "virtuálisan kibontották" a dokumentumokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyik levél 1697. július 31-i keltezésű. Az írója egy bizonyos Jacques Sennacques, aki egy gyászjelentés hitelesített másolatát kéri Hágában élő unokatestvérétől, a kereskedő Pierre Le Pers-től. A szakemberek szerint a levél lenyűgöző bepillantást enged az európai történelem egy viharos időszakában élő átlagemberek mindennapjaiba.

A kutatók a Nature Communications című folyóiratban ismertették eredményeiket.

Miért kerültek repülő tárgyak a reneszánsz festményekre? 

Példák egész sorát hozhatjuk olyan 14-18. századi vallásos témájú freskókra és festményekre, melyeken valóban láthatók korunk ufóképéhez hasonlatos alakzatok.

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük