Miért van annyi gyümölcs a régi festményeken? Rejtett üzeneteket hordoznak

A gyümölcs olyan, akár az emberi élet - a földi létben töltött átmeneti időszakot hivatott ábrázolni.

gyümölcs nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyáltalán nem új keletű dolog ételeket ábrázolni - már az ősemberek is megjelenítették barlangrajzaikon a számukra elérhető elemózsiát.

Az ókori egyiptomiak hitték, hogy a művészi ábrázolásoknak köszönhetően a megörökített ételek a túlvilágon is elérhetőek lesznek. A tehetősebb római családoknál pedig mozaikokból kirakott szimbólumokat lehet találni a falon, amiken ételeket jelenítettek meg - ezzel jelezvén a vendégszeretetüket. 

Gyümölcsök ábrázolása a festményeken

Az ételekkel kapcsolatos hasonlatok, metaforák, dicsőítések és szimbólumok mindig az adott kornak megfelelő jelentéssel bírtak. Egy azonban közös: a gyümölcs olyan, akárcsak az emberi élet, a létezéshez kapcsolódó átmenet természetes ábrázolása. A friss gyümölcs a termékenységet, vitalitást, fiatalságot és bőségét jelképezi. Amikor a gyümölcs romlott, aszalt állapotban van, jelképezi a világban való jelenlétünk elkerülhetetlen és tagadhatatlan végkifejletét, a halált. Érdemes megjegyezni, hogy vannak olyan festmények, ahol csupán a gyümölcsök esztétikus formájuk miatt jelennek meg - azért nem árt ismerni szimbolikájukat. Válogatásunkban most a leggyakrabban ábrázolt gyümölcsöknek a jelentéseit szedtük össze.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük