Valaki egy rakás pénzt rejtett a föld alá: több száz év után találtak rá a régészek
Jelentős elrejtett középkori arany- és ezüstkincset találtak a clunyi apátságnál.

kincs
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 12. századból való arany- és ezüstkincseket fedeztek fel a régészek az északkelet-franciaországi clunyi apátságnál folytatott ásatási munkálatok során. Az értékes leletre még szeptemberben bukkantak, ám csak most, két hónappal később hozták nyilvánosságra, hogy több mint 2200 ezüst pénzérmét, 21 aranydénárt, egy arany pecsétgyűrűt, egy összehajtogatott aranylemezt és egy apró arany tárgyat találtak - olvasható a CNRS francia kutatóközpont honlapján.

A Lyoni Egyetem szakemberei a clunyi apátság eredeti épületegyüttesének, elsősorban a hajdani betegszobának a nyomai után kutattak, amikor a felső talajréteg eltávolításakor egyszer csak észrevettek egy pénzérmét. Azonnal leállították az ásógépet, és kézzel folytatták az ásást, hogy még az éj leszállta előtt dokumentálni tudják a leletet.

A felszínre került posztódarab több mint 2200 ezüst pénzérmét rejtett, melyek többségét az apátság bocsátotta forgalomba a 12. század első felében. Egészen mostanáig a legnagyobb ilyen típusú felfedezések is csak mindössze néhány tucatnyi ilyen érmét rejtettek. A kincs legértékesebb darabjai egy bőrdarabba voltak becsomagolva. Ezek közé tartozik az a 21 aranydénár, melyet 1121 és 1131 között vertek Spanyolországnak és Marokkónak a berber eredetű, középkori muszlim uralkodódinasztia, az Almorávidák uralta területein.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az arany pecsétgyűrűt feltehetőleg a 12. században készítették, de a benne lévő apró portré a Római Birodalom idejéből származik. Az összehajtogatott aranylapocska 24 grammot nyom, az apró aranytárgy pedig leginkább egy gombra emlékezteti a szakembereket. Több évszázad elteltével nehéz megmondani, hogy a maga idejében mennyit érhetett ez a kincs. A szakemberek szerint három-nyolc ló megvásárlására lehetett volna elég, ami manapság nagyjából ugyanennyi autónak felel meg. A régészek szerint talán a rend egyik tagja - például a kolostor élelmiszerre szánt pénzéért felelős szerzetes - áshatta el a kincset megtakarításként.

Ezt is szeretjük