II. Ramszesz elveszett templomára bukkantak: a rejtélyes épületet még vizsgálják
Cseh régészek találtak rá a történelmi jelentőségű romokra.

templom-romok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

II. Ramszesz egyiptomi fáraó uralkodásának idejében - i.e. 1279-1213 - épült, eddig ismeretlen templomot fedeztek fel cseh régészek az egyiptomi Abu-Szírben - közölte a prágai Károly Egyetem bölcsészettudományi karának egyiptológiai intézete. A cseh régészek egyiptomi engedéllyel kutatnak a Kairóhoz közeli abu-szíri lelőhelyen.

Miroslav Bárta, a cseh régészcsoport vezetője szerint eddig ez az egyetlen, II. Ramszeszhez bizonyíthatóan kötődő vallási építmény a gízai Abu-Szír és Szakkara ó-egyiptomi lelőhelyeken. A feltárt templom alapja 32-szer 51 méteres. Az épületbe, melynek közepén udvar található, téglából épült széles úton lehetett bejutni. Az udvar végén emelkedik a kőből épített, három teremre osztott szentély, melynek falain több helyen freskók, festmények maradványai láthatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

A templom két oldalán kisebb raktárak állnak. A homokból kiásott épületmaradványokat a jövőben a szakértők tüzetesen megvizsgálják, hogy megállapíthassák a templom építésének idejét és rendeltetését. A cseh régészek, akik közül Miroslav Verner világhírnévre tett szert, az 1980-as évek óta kutatnak Egyiptomban, már több jelentős lelet fűződik a nevükhöz.

Ezt is szeretjük