Apró tárgyakat temettek a gyerekek mellé: hátborzongató szokásra derült fény
Kétezer éves játékokat tártak fel törökországi gyermeksírokban.

parion
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hellenisztikus korszakból származó, kétezer éves játékokat tártak fel a régészek gyermeksírokban az északnyugat-törökországi Canakkale tartománybeli Parion ókori városban. Az erzurumi Atatürk Egyetem munkatársaként dolgozó Hasan Kasaoglu szerint a játékokat halottaknak szánt ajándékokként adták a gyerekeknek.

Az ásatásvezető régészprofesszor hozzátette, hogy a leletek fontos információkkal szolgálnak a korszak társadalmi-kulturális szerkezetéről - olvasható a Daily Sabah online kiadásában. A lánygyermekek sírjaiban például nőket ábrázoló, míg a fiúgyermekekében férfiakat formázó játékokat találtak.

- Kétezer évvel ezelőtt a lányok Barbie-szerű babákkal játszottak, akárcsak ma - mondta Kasaoglu, megjegyezve, hogy bár a tárgyak alakjai és jellegzetességei ugyan változnak, az emberi mentalitás mindig is ugyanolyan marad.

jatekok

Az emberi figurák mellett állatok és mitológiai lények kicsinyített másait is megtalálták a sírokban. A régészek szerint utóbbiakat valószínűleg azzal a céllal temették el, hogy kísérői legyenek az elhunyt gyermekeknek a túlvilágon. Szeptember elején a régészek egy ősi cumisüveg-szerűséget tártak fel ugyanezen nekropolisz közelében.

Az időszámításunk előtt 709-ben alapított Parion, amely egyike a Trója vonzáskörében épült tucatnyi ókori városnak, a jelenkori Biga közelében található. Romjaira 2005-ben bukkantak török régészek, és az azóta folyó ásatások során értékes leletek sokasága, köztük szarkofágok, sírok és különböző tárgyak került elő.

Ezt is szeretjük