Rejtélyes tárgy keringett a Föld körül - A kutatók aszteroidának hitték, de egész más volt
Furcsa és ismeretlen tárgyat találtak a tudósok az űrben, amit sokáig aszteroidának hittek.

föld-fotó1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs könnyű dolga azoknak a tudósoknak, akik az űr titkait szeretnék megfejteni, hiszen folyamatosan új kihívások elé állítja őket a hatalmas univerzum. Nemrég ismét sokáig kellett vizsgálniuk egy űrbéli objektumot, mire rájöttek, mi is lehet valójában.

A titokzatos tárgyat szeptemberben vették észre a műszerek, először aszteroidának gondolták, ám Paul Chodas, a NASA aszteroidaszakértője ebben kételkedett - és gyanúja hamarosan bizonyítást is nyert.

Ez kering a Föld körül

A NASA tudósának gyanút keltett, hogy az aszteroidákkal ellentétben az objektum sokkal lassabban mozgott, és majdnem kör alakú pályán keringett a Nap körül, így arra kezdett gyanakodni, hogy az 1966-os sikertelen Hold-misszió Surveyor-2 űrszondájának rakétája lehet a rejtélyes tárgy. A feltevését nemrég Vishnu Reddy, az Arizonai Egyetem szakértője és kutatócsapata is megerősítette, akik egy hawaii infravörös teleszkóp segítségével alaposabban megvizsgálták, és azonosították az űrszemetet. A leszállóegység annak idején a Holdba csapódott, a rakétája viszont nem érte el a felszínét, és Nap körüli pályára állt, amit most jeleztek először a műszerek.

föld-fotó2
Fotó: Aaron Foster / Getty Images Hungary

A kutatás hatására egy másik űrszemetet is jobban megvizsgáltak, a Centaur rakéta 1971 óta kering a Föld körül, nagyjából 8 méteres. A tudósok előrejelzése szerint az objektum megközelítőleg négy hónapig fog a Föld körül keringeni, majd ismét visszaáll a Nap körüli pályájára, és csak 2036-ban tér vissza legközelebb.

10 kvízkérdés az égitestekről: melyik a Naprendszer legnagyobb ismert bolygója?

Mennyire ismered jól az égitesteket? Tedd próbára tudásod a kvízben!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük