Mit csinált a kormány az elmúlt hónapban?
Ezek történtek a választás után
Több korábbi ígéretét is megszegte a kormány közvetlenül a választást követően.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma ül össze az új parlament, ezért megnéztük, mi történt a választások óta. A választáson megszerzett újabb kétharmados többségét a kormány és a kormánypártok szinte már másnaptól csatasorba állították, ezzel esetenként korábbi ígéreteiket is megszegve. A voksolás vasárnapja utáni kedden azonnal megkezdték a vitatott Szabadság téri emlékmű építési munkálatait, majd Hoffmann Rózsa talán utolsó intézkedésével még utoljára alaposan felborzolta a tanárok kedélyét.

Hoffmann Rózsa: saját törvényét vette semmibe

A két ügyet az köti össze, hogy a kormány előzetes ígérete ellenére cselekedett. Orbán Viktor még februárban válaszolt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének tiltakozására. A levélben a miniszterelnök - előrevetítve győzelmét - húsvéti ünnepek utáni párbeszéd ígért. Hoffmann Rózsa államtitkársága alatt született meg a Nemzeti Köznevelési Törvény, illetve a tankönyvellátásról szóló határozat. A választás utáni napokban a leköszönő államtitkár egyik utolsó intézkedésével megszegte az ezen törvényekben is rögzített szabad tankönyvválasztás ígéretét.

Kordon és tüntetők a Szabadság téren

A kormány még tavaly döntött egy emlékmű megépítéséről, mely a tervek szerint Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékezett volna. A koncepció azonban meglehetősen elhibázottnak hatott, hiszen mind a történész szakma, mind pedig a közvélemény éles felháborodása kísérte a tervek bemutatását.

A viták hatására február 19-én a kormány visszakozott, és az addigra már kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított szobor felállításának elhalasztásáról határozott.

A választásokon azonban ismét kétharmadot szerzett kormánypártok az eredménnyel felhatalmazva érezhették magukat arra, hogy az ellenvetéseket - és saját ígéretüket - figyelmen kívül hagyva, rohamtempóban álljanak neki az építkezésnek. Az ezt követő napokban, majd hetekben civilek és ellenzéki politikusok egyaránt jelen voltak a téren, ahol szinte napi rutinná vált az építkezéshez felállított kordonok elbontása.

Hoffmann mégsem úgy gondolta a szabad tankönyvválasztást

Már a választást követő héten felröppent a hír, hogy Hoffmann Rózsa munkájával elégedetlen Orbán Viktor, majd biztossá vált, a következő kormányában már más foglalkozik az oktatás ügyeivel. Hoffmann gondoskodott róla, hogy ne felejtsék el, emlékezetes búcsúajándékot hagyott maga után. A köznevelési államtitkár egy levelet küldött ki az iskolák számára, melyben saját törvényével is szembemenve egy szűkített listát közölt a választható tankönyvekről.

A szabad tankönyvválasztás törvényben garantált lehetőségével ellentétes határozat óriási felzúdulást keltett a tanárok körében. Sokakat ért hidegzuhanyként a döntés, aminek eredményeképp egyes tanárok olyan könyvekből kénytelenek jövőre oktatni, amelyeket nem is ismernek. Egyes tankönyveket pedig hiába ismerhették meg a pedagógusok, azok nem illettek a már megkezdett tankönyvi logikába.

Bezárt a Bazár, tönkrement a vetemény

A választást követő közvetlen időszakra időzítették a kishantosi mintagazdaság birtokbavételét a földpályázaton nyertes új tulajdonosok. A biztonsági őrök kíséretében érkező munkagépek kitárcsázták a veteményeket, amellyel 150 millió forintnál is nagyobb kárt okoztak. Az ügy furcsasága egyrészt, hogy az őszibúzát két hónappal később már akár az új tulajdonosok is arathatták volna, másrészt pedig a földért indított jogi folyamat le sem zárult. 

A Várkert Bazár megnyitója is említést érdemel. A nyitóceremóniát óriási érdeklődés kíséretében, Orbán Viktor személyes közreműködésével tartották meg. Az erősen félkész állapotban átadott létesítményt a választások estéjén lezárták, azóta sem vehették birtokba a látogatók.

Fotó: MTI/Beliczay László

Ezt is szeretjük