Mit csinált a kormány az elmúlt hónapban?

Ezek történtek a választás után

Több korábbi ígéretét is megszegte a kormány közvetlenül a választást követően.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma ül össze az új parlament, ezért megnéztük, mi történt a választások óta. A választáson megszerzett újabb kétharmados többségét a kormány és a kormánypártok szinte már másnaptól csatasorba állították, ezzel esetenként korábbi ígéreteiket is megszegve. A voksolás vasárnapja utáni kedden azonnal megkezdték a vitatott Szabadság téri emlékmű építési munkálatait, majd Hoffmann Rózsa talán utolsó intézkedésével még utoljára alaposan felborzolta a tanárok kedélyét.

A két ügyet az köti össze, hogy a kormány előzetes ígérete ellenére cselekedett. Orbán Viktor még februárban válaszolt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének tiltakozására. A levélben a miniszterelnök - előrevetítve győzelmét - húsvéti ünnepek utáni párbeszéd ígért. Hoffmann Rózsa államtitkársága alatt született meg a Nemzeti Köznevelési Törvény, illetve a tankönyvellátásról szóló határozat. A választás utáni napokban a leköszönő államtitkár egyik utolsó intézkedésével megszegte az ezen törvényekben is rögzített szabad tankönyvválasztás ígéretét.

Kordon és tüntetők a Szabadság téren

A kormány még tavaly döntött egy emlékmű megépítéséről, mely a tervek szerint Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékezett volna. A koncepció azonban meglehetősen elhibázottnak hatott, hiszen mind a történész szakma, mind pedig a közvélemény éles felháborodása kísérte a tervek bemutatását.

A viták hatására február 19-én a kormány visszakozott, és az addigra már kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított szobor felállításának elhalasztásáról határozott.

A választásokon azonban ismét kétharmadot szerzett kormánypártok az eredménnyel felhatalmazva érezhették magukat arra, hogy az ellenvetéseket - és saját ígéretüket - figyelmen kívül hagyva, rohamtempóban álljanak neki az építkezésnek. Az ezt követő napokban, majd hetekben civilek és ellenzéki politikusok egyaránt jelen voltak a téren, ahol szinte napi rutinná vált az építkezéshez felállított kordonok elbontása.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hoffmann mégsem úgy gondolta a szabad tankönyvválasztást

Már a választást követő héten felröppent a hír, hogy Hoffmann Rózsa munkájával elégedetlen Orbán Viktor, majd biztossá vált, a következő kormányában már más foglalkozik az oktatás ügyeivel. Hoffmann gondoskodott róla, hogy ne felejtsék el, emlékezetes búcsúajándékot hagyott maga után. A köznevelési államtitkár egy levelet küldött ki az iskolák számára, melyben saját törvényével is szembemenve egy szűkített listát közölt a választható tankönyvekről.

Az Orbán-kormány meghökkentő döntései

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szabad tankönyvválasztás törvényben garantált lehetőségével ellentétes határozat óriási felzúdulást keltett a tanárok körében. Sokakat ért hidegzuhanyként a döntés, aminek eredményeképp egyes tanárok olyan könyvekből kénytelenek jövőre oktatni, amelyeket nem is ismernek. Egyes tankönyveket pedig hiába ismerhették meg a pedagógusok, azok nem illettek a már megkezdett tankönyvi logikába.

Bezárt a Bazár, tönkrement a vetemény

A választást követő közvetlen időszakra időzítették a kishantosi mintagazdaság birtokbavételét a földpályázaton nyertes új tulajdonosok. A biztonsági őrök kíséretében érkező munkagépek kitárcsázták a veteményeket, amellyel 150 millió forintnál is nagyobb kárt okoztak. Az ügy furcsasága egyrészt, hogy az őszibúzát két hónappal később már akár az új tulajdonosok is arathatták volna, másrészt pedig a földért indított jogi folyamat le sem zárult. 

A Várkert Bazár megnyitója is említést érdemel. A nyitóceremóniát óriási érdeklődés kíséretében, Orbán Viktor személyes közreműködésével tartották meg. Az erősen félkész állapotban átadott létesítményt a választások estéjén lezárták, azóta sem vehették birtokba a látogatók.

Fotó: MTI/Beliczay László

Ezt is szeretjük