533 millió forintot tehetnek zsebre a képviselők
Egy kis bánatpénz
A parlamentből kimaradó képviselőkre figyel az állam.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bebiztosította a képviselők jogállásáról szóló törvény a Tisztelt Ház tagjait arra az esetre, ha netán nem folytathatnák a következő ciklusban eddigi tevékenységüket. A rendelkezés szerint, ha egy képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, az elmúlt fél évnyi alapdíjuk és pótdíjuk havi átlagát még fél éven keresztül kapják meg.

Kocsis Máté

A Blikk számításai szerint a 215 ebben a hónapban távozó képviselő összesen 533 millió forintot tehet zsebre a kellemetlenségeket kompenzálandó. Igaz ugyanakkor, hogy a Ház döntése alapján előbb 98%-ban megállapított, majd később 75%-ra mérsékelt különadó miatt 2 millió forint felett alig jutnak pénzükhöz a honatyák, honanyák.

A képviselők kivételek

Mielőtt kétségbeesnénk, a nettó 2 millió forintos összeget azért jó néhány politikus megközelítette. A legbőkezűbben végkielégített fideszes Kocsis Máté ígérete szerint a pénzt józsefvárosi iskoláknak utalja tovább, de az "ezüstérmes" LMP-s Mile Lajos közlése szerint nagyvonalúan megtartja 1,9 millióját. Az MSZP-s Ujhelyi István, a párt EP-listájának második helyezettje 1,8 millió körüli bánatpénzét a napilap szerint kampánycélokra szánja.

A törvény csak a politikusokkal bánik ilyen nagyvonalúan. Egy parlamenti ciklusnyi, tehát négyéves munkaviszony után az átlagos munkavállaló általában egyhavi végkielégítésre számíthat.

Kocsis kockáztat, Ujhelyi biztosra megy

Kocsis Máté hátat fordított az országos politikának, hogy ismét elindulhasson Józsefváros polgármesteri címért, hiszen e kettő a következő parlamenti ciklustól már összeférhetetlen. Ennek ellenére végkielégítésével továbbra is két helyről kap fizetést a Fidesz kommunikációs igazgatójaként is működő politikus, legalábbis októberig mindenképpen. Újraválasztása esetén novembertől azonban már kénytelen lesz megelégedni a közel 600 ezer forintos polgármesteri illetményével.

Ujhelyi István minden bizonnyal kijut az Európai Parlamentbe, hiszen pártja listáján a második helyet foglalja el. A brüsszeli képviselők azonban budapesti társaiknál jóval nagyobb összeget tehetnek zsebre, így a kampányra szánt lelépési pénz aligha fog hiányozni Ujhelyinek.

Fotó: Facebook/Kocsis Máté.

Ezt is szeretjük