Nem működik valamelyik elektronikus eszköz a háztartásban? Akár ilyen egyszerű oka is lehet

Elterjedt jelenségre figyelmeztet a médiahatóság.

GettyImages-1299181857

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több elektronikus berendezés vesz körül bennünket. Ezek mindegyikének lehet olyan - akár nem szándékos - kisugárzása, amely egy másik berendezés számára működési zavart okoz.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a rádiófrekvenciás zavarok vizsgálatával és ezek elhárításával is foglalkozik a frekvenciasávok zavarmentes használhatósága érdekében.

Rádiófrekvenciás zavarforrások

A rádiófrekvenciás zavar sokféle lehet, leginkább a berendezések meghibásodásából vagy a nem megfelelő használatából, beállításából eredhet. Sőt, egy eszköz már a gyártását követően is lehet zavarforrás, illetve olyan módon is meghibásodhat, hogy gyakran azt a használója sem veszi észre. Szinte bármilyen elektronikus berendezés okozhat zavart, például egy LED-es fényforrás vagy egy egyszerű izzólámpa is.

A zavart okozó berendezések között lehetnek olyanok is, amelyeket ugyan nem az európai piacra gyártottak, de - például internetes vásárlással - mégis bekerülnek országunkba. Az amerikai kontinensről behozott, az ottani előírásoknak megfelelő vezeték nélküli telefonokon túl okozhatnak gondokat a DECT 6.0 rendszerű VoIP-telefonok, kamerás vagy csak hangot továbbító gyerekőrkészülékek, illetve head-setek. Mivel az európai és az amerikai frekvenciafelosztás ezen a területen eltér, a nem európai felhasználásra szánt - CE-jelölés nélküli - berendezések zavarhatják a mobilszolgáltatók bázisállomásait.

GettyImages-182685864
Fotó: michellegibson / Getty Images Hungary

A 2.4 GHz‑es és az 5.6 GHz‑es wi-fi-sávot használó berendezésekre - például a vezeték nélküli térfigyelő kamerákra - vonatkozó frekvenciahasználati szabályozás nem csak régiónként (kontinensenként), hanem akár országonként is eltérő lehet. Ezért fontos az üzembehelyezés során helyesen beállítani a régiót - a legtöbb esetben közvetlenül Magyarország is kiválasztható -, ellenkező esetben súlyos zavart is okozhat az adott frekvenciasávot jogszerűen használó szolgáltatás számára.

A nem megfelelő jelerősítők (repeaterek) is okozhatnak gondokat, pedig éppen ezek az eszközök javítanák a mobilhálózat elérhetőségét a nem kellően lefedett területeken. Ezért a jogszabályok szerint csak a frekvenciasáv használati jogával rendelkező mobilszolgáltató telepíthet és üzemeltethet ilyen berendezéseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyakori hibajelenség, hogy a távirányítók (kapunyitók, riasztók, mozgásérzékelők és játékok stb.) hatótávolsága jelentősen csökken. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a frekvenciasávot rendszeres időközönként használó másik eszközben (például egy időjárás-állomás kültéri egységében) lévő elem merült le, az eszköz „párja” viszont igyekszik felvenni a kapcsolatot a lemerült elemű egységgel, ezáltal folyamatosan használja a frekvenciasávot, elvéve a lehetőséget más eszközöktől.

Az NMHH az elmúlt évtizedben ezernél is több zavarforrást tárt fel, és szüntetett meg, hogy a háztartásokban az egyik rádiófrekvenciás jelet használó berendezés ne korlátozza egy másik működését.

Rázd fel a kertet potom pénzből: nem kellenek tízezrek, hogy kényelmes és stílusos legyen

Jön a jó idő, ideje felrázni a kerti életteret!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük