Úgy segíthet, mint senki más: néhány jó ok, amiért érdemes pszichológushoz menni

Egyáltalán nem ciki, sőt. Nagyon sokat segíthet.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élet tele van fentekkel és lentekkel, a rossz események, körülmények, problémák súlyát, különösen, ha szaporodni kezdenek, nem mindig tudjuk töretlen lélekkel viselni. Természetes, ha egy ponton megtorpan az ember.

Noha volt idő, hogy a pszichológushoz járást bélyegnek érezték, mára ez szerencsére változni látszik: egy egyéni vagy családi terápiára jelentkezni annyit tesz, törődni magunkkal, a lelkünkkel, a jövőnkkel, az életünkkel. Acosta Sára Diána pszichológust kérdeztük meg, miért segíthet úgy egy pszichológus, mint senki más.

Pszichológushoz menni jó döntés

- Miért jó pszichológushoz menni?

- Ha valamilyen testi bajunk van, orvoshoz megyünk. Miért ne törődhetnénk a lelki nehézségeinkkel is hasonlóképpen, és kérhetnénk segítséget a megoldásukban? Ma már szerencsére egyre kevesebben gondolják úgy, hogy ciki segítséget kérni, és többen látják be, hogy a lelki egészség megőrzése ugyanolyan fontos.

- A pszichológus sokféle nehézségben nyújthat segítséget. Járhatunk pusztán önismereti célból, vagy például, ha szeretnénk valamilyen krízisen vagy nehézségen túljutni, segítséget nyújthat a feszültséggel való megküzdésben, feldolgozni egy traumát, vagy segíthet valamilyen kitűzött cél elérésében. Ezeken felül bizonyos szakemberek kifejezetten nagy szaktudással rendelkeznek a pszichés zavarok, lelki betegségek terén is, klinikai szakpszichológusok vagy pszichoterapeuták, így ők többek közt a depresszió, a szorongásos zavarok és egyéb pszichés betegségek kezelésében is segítségünkre lehetnek.

- Másképp segít, mint egy ismerős?

- Bár egy baráti beszélgetés is nagyon értékes, és sok nehézségen átsegíthet minket, egy pszichológussal való beszélgetés több szempontból is hatékonyabban segíthet. Az egyik fontos szempont az objektivitás. Mivel a pszichológus nincs érzelmileg bevonódva, objektívebben tud tekinteni a problémára, ezáltal segíthet rávezetni minket a számunkra legjobb megoldásra. Fontos még a titoktartás, és az a tény, hogy a pszichológusnak bármit elmondhatunk, nem fog emiatt bírálni, vagy megharagudni ránk. Ezek mellett bízhatunk a szakértelmében, hogy hatékonyan tud minket a megoldás felé terelni, és segíteni nekünk megtalálni az összefüggéseket, melyeket korábban nem láttunk.

A terápiáról

- Mi történik, ha elmegy valaki pszichológushoz? Hogyan zajlik egy terápia?

- Erre nehéz válaszolni, mivel nagyban függ a szakembertől, attól, milyen irányzatot követ, illetve magától a problémától is. Egy ülés általában 50 perc, melynek során a kliens beszámol az aktuális történésekről, a nehézségeiről, az ülés menetét pedig meghatározza, hogy milyen célt tűztek ki az elején, hogy min dolgoznak. Előfordulhat, hogy az ülések közötti időszakra is kap kisebb feladatokat, az ülések gyakorisága pedig függhet attól, mennyire van krízishelyzetben a kliens, de a heti vagy kétheti rendszeresség a leginkább bevett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

- Mennyi időbe telik, amíg egy terápia eredményt mutat?

- Az, hogy egy terápiás folyamat mennyi időt vesz igénybe, nehezen megjósolható. Bizonyos esetekben a terapeuta előre meghatározza, hány alkalom szükséges a nehézség feltárásához és annak megoldásához. Ez azonban nagyban függ a probléma természetétől, és az irányzattól is, amelyben a szakember dolgozik. Komolyabb, összetettebb probléma megoldása hosszabb időt vehet igénybe, illetve, míg bizonyos irányzatok rövidebb, megoldásfókuszú terápiával dolgoznak, mások jobban leásnak a dolgok mélyére, a probléma gyökeréhez, ami időigényesebb. 

A családterápiáról

- Egy egész család esetében is lehet pszichológusi segítséget kérni, családterápia formájában. Mit kell erről tudni?

- Sok esetben elmondható, hogy egy adott nehézség nemcsak egy személyt, hanem az egész családot mint rendszert érinti, függetlenül a probléma eredetétől, illetve a megoldás is sokszor hatékonyabb az egész család bevonásával. Ebben a szemléletben működik a családterápia. A családterápia foglalkozik a párokkal, párterápiával is.

- Miért jó a családterápia?

- Előnye, hogy az egész család bevonásával a rendszer egésze tud változni. A családtagok fontos erőforrást jelenthetnek egymásnak, illetve segíthetnek a terapeutáknak feltárni a családi dinamikákat. A konfliktusok megbeszélése, a kommunikáció segítése, a ki nem mondott igények feltárása is a terápia fontos eleme.

- Hogyan zajlik a családterápia?

- A családterápiát és a párterápiát többnyire egyszerre két terapeuta vezeti, bár nagy tapasztalattal rendelkező terapeuták sokszor dolgoznak egyedül. A család a folyamat elején megállapodik a terapeutákkal abban, hogy kik lesznek jelen az üléseken, bár ebben olykor lehetnek ideiglenes változások, például csak a szülőkkel, gyerekek nélkül. Terápiás szerződést kötnek, kitűzik az elérni kívánt célokat, és a terapeuták segítségével dolgoznak azok elérésén. Az egyéni terápiához hasonlóan itt is lehetnek otthoni feladatok, illetve az üléseken végzett gyakorlatok is gyakoriak. A rendszeresség többnyire kétheti.

- Miben segíthet?

- Néhány példa arra, milyen esetben segíthet a család- vagy párterápia: ha valamilyen nehézséggel vagy megoldatlan problémával küzdenek, ami kihat az egész család működésére, családi vagy párkapcsolati szinten visszatérően megjelenő konfliktusok esetén, ha valamilyen változáson esnek át, amivel nehezen birkóznak meg, például gyermek születése, házasságkötés, válás, új élethelyzet, ha kommunikációs nehézségekkel küzdenek, gyereknevelési kérdések esetén, pároknál, ha úgy érzik, eltávolodtak egymástól, csökkent az intimitás, hűtlenség esetén, vagy ha szeretnének segítséget kérni abban, hogy érzéseikről és nehézségeikről őszintén beszélhessenek, vagy akár csak, ha egymás jobb megértését tűzték ki célul.

- Mivel itt több emberről van szó, nem feltétlenül fog mindenki hajlandóságot mutatni a terápiára. Ilyenkor mi van?

- A családterápia akkor tud igazán hatékony lenni, ha a családból mindenki jelen van. Azonban minden család és minden élethelyzet más, így ilyen esetben érdemes a konkrét helyzetről konzultálni a terapeutákkal.

Ezek a legrégebbi, ismert színes fotók - Egészen különleges a hangulatuk

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük