Magyarul beszélt, így megverték
Malina Hedviget pszichiátriai vizsgálatra küldik újra
Újabb vizsgálatra kell mennie Malina Hedvignek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét pszichiátriai kivizsgálásra idézték be a szlovák hatóságok Malina Hedviget, akit állítása szerint 2006-ban Nyitrán két férfi azért vert meg, mert magyarul beszélt az utcán - tájékoztatta az MTI-t Roman Kvasnica, a nő jogi képviselője hétfőn.

Malina Hedvig

A kivizsgálás, mely december 10-én délután Pozsonyban lesz, már a sokadik a sorban. Legutóbb októberben lett volna, ám azon Malina Hedvig - gyerekei megbetegedése miatt - nem vett részt. A vizsgálatot a fiatalasszony ellen hamis tanúzás vádjával eljárást folytató ügyészség rendelte el.

Az elmeállapotát vizsgálnák

Roman Kvasnica az MTI-nek azt mondta, hogy védence ezúttal elmegy a vizsgálatra, ám azt nem kívánta elárulni, hogy válaszol-e a kérdésekre.

A vizsgálat elvégzését tavaly kezdeményezte a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával már 2007 óta eljárást folytató szlovák főügyészség, arra hivatkozva, hogy fel kívánja deríteni, milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.

A főügyészség kezdeményezése alapján Malina Hedviget idén áprilisban is beidézték pszichológiai kivizsgálásra. Azon a fiatalasszony ugyan megjelent, de a pszichológusnak azt mondta, hogy nem fog beszélni a megpróbáltatásokról, melyek 2006-ban és később érték, mivel orvosa figyelmeztette, a vizsgálat újra előidézheti az őt ért korábbi traumát. A fiatalasszony később, októberben két újabb idézést is kapott, de nem tett eleget azoknak.

- A hatóságok Malina Hedvig ügyében tett lépéseit, az alapvető emberi jogok és szabadságok megsértésének tartom - mondta az MTI-nek Roman Kvasnica a legújabb idézésre reagálva.

Rámutatott: több külföldi szakértő is megerősítette, indokolatlannak tartják ezeket a lépéseket, már csak azért is, mert nagy a veszélye annak, hogy a kivizsgálás a poszttraumás stressz szindróma kiújulását idézheti elő. Megjegyezte, hogy úgy érzi, szomorú szimbolikája van annak, hogy a pszichiáter éppen december 10-re, az emberi jogok világnapjára tűzte ki a kivizsgálás időpontját.

Máig nem zárult le az ügy

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter később nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta.

Emiatt 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. 2011-ben pedig egy orvosszakértői vélemény szerint a lány arcán a véraláfutások csupán a véralvadási problémái miatt keletkeztek. 2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát Malina Hedvig ügye miatt.

A pozsonyi kormány a közleményben elismerte, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi egyezmény által biztosított jogai. Az pedig csak egy plusz szimbolikus egybeesés, hogy a lány ügyének tárgyalását a pszichiáter éppen az emberi jogok napjára tűzte ki. A Malina Hedviggel szemben indított eljárás még mindig nem zárult le. A lány abszurd történetéről 2010-ben Hedvig címmel egy könyv is megjelent.

Kép forrása: MTI.

Ezt is szeretjük