Életre alkalmas bolygót találtak a közelben, de valamivel mégsem számoltak

A NASA alaposabban utánajárt az exobolygó csillagának.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Korábban olvashattál arról, hogy a tudósok több alkalommal is felfedezni véltek már olyan exobolygót, ami alkalmas lehet az életre. 2015-ben a Kepler 452b nevet kapó égitesthez fűztek nagy reményeket, amely 1400 fényévre található a Naprendszertől, tavaly nyáron viszont a sokkal közelebbi Proxima b-t nevezték el második Földnek.

Sokakat óriási izgatottsággal töltött el a Proxima b létezése, sőt, egyes milliárdosok már komoly tervekkel készültek arra vonatkozólag, hogy a 4,3 fényévnyi távolságra lévő ikerbolygót 50 éven belül a legfejlettebb technológiával feltérképezhesse az emberiség.

Mégsem lakható a Proxima b

Sajnos úgy tűnik, az öröm meglehetősen korai volt, és nagy valószínűséggel mégsem ott folytatódik majd az emberi élet, a szomszédos galaxis Föld-méretű bolygójáról ugyanis kiderült, hogy hiába van abban a megfelelő hőmérsékletű, úgynevezett Goldilocks-zónában, ahol a víz feltételezhetően folyékony marad, a NASA legújabb kutatásai arra mutattak rá, hogy a Proxima b vezető csillaga miatt feltételezhetően egy halott világ.

Hiába tartozik ugyanis egy bolygó a lakható zónához, a kutatók a szuperföldek felfedezésekor a bolygótípusokat atmoszférájukat is megvizsgálják, és az eredmények szerint elkülönítik a hozzánk hasonlóan ritkább atmoszférával rendelkezőket a szélesebb, sűrűbb légkörű, erős mágneses mezőjű bolygókat. A NASA szerint a Proxima b nagy valószínűséggel inkább az utóbbiba sorolható, a központi csillag naptevékenysége miatt.

Vladimir Airapetian azt is hozzáfűzte, hogy ha az emberiség meg akarja találni az életre legalkalmasabb exobolygót, először azt kell figyelembe venni, melyik csillagokból lehetnének a legjobb szülők, ez ugyanis a bolygó lehetőségeit is nagyban meghatározza.

Ezt is szeretjük