Újabb megszorítás várható? Ezúttal nemet mondhat Orbán

Nem valószínű, hogy 2,7% alatt tartják a hiányt, maradhat a túlzott deficiteljárás.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormánynak áprilisban kell benyújtania az Európai Unió számára az új konvergenciaprogramot. Ennek kapcsán többször felvetődött, hogy ismét megszorításokat lesz-e kénytelen bejelenteni a kormányzat, vagy megpróbálja megvédeni a költségvetésben szereplő számokat. A Policy Agenda a költségvetés eddigi adatai, az április elején a KSH által készített beszámoló alapján megvizsgálta, hogy mire lehet számítani az elkövetkező hetekben - közölte a szervezet.

Elemzésükből kiderül, az április elején az EU-nak megküldött jelentésben szerepel egy furcsa adat, mely azt vetíti előre, hogy a költségvetésnek egy újabb korrekcióján is gondolkodhat a kormány.

Az elfogadott költségvetési törvényben az szerepel, hogy a társadalombiztosítási alapok bevételei és kiadásai kiegyenlítik egymást, míg a központi kormányzat 881 milliárd forint hiányt termel.

A kormány is elismeri

A Policy Agenda más elemző intézetekhez hasonlóan többször is felhívta a figyelmet, hogy főleg bevételi oldalon lesznek az idei évben problémák. A mostani jelentésében pedig lényegében ezt elismeri a kormány, mivel a központi kormányzat hiányát 981 milliárd forintra becsülik. Ez 100 milliárd forinttal több, mint a költségvetési törvényben szereplő.

Ez azt jelenti, hogy kabinet feltehetőleg a bevételi oldalon lemondott a korábban tervezetthez képest egy ekkora összegről. Azaz például a pénztárgép online összekötése a NAV-val vagy az elektronikus útdíjrendszer már a kormányzat szerint sem termel majd elegendő bevételt.

Annak érdekében, hogy a hiány ne legyen nagyobb, mint a vállalt 2,7%, a társadalombiztosítási alapok esetében a tervezetthez képest 174 milliárd forint többletet írtak be az EU-nak küldött jelentésben.

A kormány azt viszont már nem indokolta meg, hogy ez, a költségvetési törvényhez képest meglévő többlet miből is adódik, a társadalombiztosítási alapok kiadási oldalát nézve biztosan nincsen ekkora mozgástér. 

A Policy Agenda véleménye szerint mindezek miatt mindenképpen szükség lenne arra, hogy a költségvetési törvény változtatásainak megalapozottságát alátámasszák intézkedésekkel, ez mégsem várható, hanem a miniszterelnök múlt heti interjúja alapján inkább az a forgatókönyv látszik valószínűbbnek, hogy nem látják biztosítottnak Brüsszelben azokat a költségvetési és gazdasági feltételeket, melyek az eljárás megszüntetését eredményezhetnék.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ebben az esetben nincsen értelme, hogy a kormány újabb megszorító csomagot hirdessen meg, inkább azt a retorikát alkalmazza majd, hogy politikai támadás zajlik az ország ellen, hiszen az adatok alapján biztosított minden objektív feltétele annak, hogy tartósan 3% alatt legyen a hiány - véli a szervezet.

Főkép fotó: MTI, Kovács Attila.

Ezt is szeretjük