Újabb megszorítás várható? Ezúttal nemet mondhat Orbán
Nem valószínű, hogy 2,7% alatt tartják a hiányt, maradhat a túlzott deficiteljárás.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormánynak áprilisban kell benyújtania az Európai Unió számára az új konvergenciaprogramot. Ennek kapcsán többször felvetődött, hogy ismét megszorításokat lesz-e kénytelen bejelenteni a kormányzat, vagy megpróbálja megvédeni a költségvetésben szereplő számokat. A Policy Agenda a költségvetés eddigi adatai, az április elején a KSH által készített beszámoló alapján megvizsgálta, hogy mire lehet számítani az elkövetkező hetekben - közölte a szervezet.

Orbán Viktor a Parlamentben, fotó: MTI

Elemzésükből kiderül, az április elején az EU-nak megküldött jelentésben szerepel egy furcsa adat, mely azt vetíti előre, hogy a költségvetésnek egy újabb korrekcióján is gondolkodhat a kormány.

Az elfogadott költségvetési törvényben az szerepel, hogy a társadalombiztosítási alapok bevételei és kiadásai kiegyenlítik egymást, míg a központi kormányzat 881 milliárd forint hiányt termel.

A kormány is elismeri

A Policy Agenda más elemző intézetekhez hasonlóan többször is felhívta a figyelmet, hogy főleg bevételi oldalon lesznek az idei évben problémák. A mostani jelentésében pedig lényegében ezt elismeri a kormány, mivel a központi kormányzat hiányát 981 milliárd forintra becsülik. Ez 100 milliárd forinttal több, mint a költségvetési törvényben szereplő.

Ez azt jelenti, hogy kabinet feltehetőleg a bevételi oldalon lemondott a korábban tervezetthez képest egy ekkora összegről. Azaz például a pénztárgép online összekötése a NAV-val vagy az elektronikus útdíjrendszer már a kormányzat szerint sem termel majd elegendő bevételt.

Annak érdekében, hogy a hiány ne legyen nagyobb, mint a vállalt 2,7%, a társadalombiztosítási alapok esetében a tervezetthez képest 174 milliárd forint többletet írtak be az EU-nak küldött jelentésben.

A kormány azt viszont már nem indokolta meg, hogy ez, a költségvetési törvényhez képest meglévő többlet miből is adódik, a társadalombiztosítási alapok kiadási oldalát nézve biztosan nincsen ekkora mozgástér. 

A Policy Agenda véleménye szerint mindezek miatt mindenképpen szükség lenne arra, hogy a költségvetési törvény változtatásainak megalapozottságát alátámasszák intézkedésekkel, ez mégsem várható, hanem a miniszterelnök múlt heti interjúja alapján inkább az a forgatókönyv látszik valószínűbbnek, hogy nem látják biztosítottnak Brüsszelben azokat a költségvetési és gazdasági feltételeket, melyek az eljárás megszüntetését eredményezhetnék.

Ebben az esetben nincsen értelme, hogy a kormány újabb megszorító csomagot hirdessen meg, inkább azt a retorikát alkalmazza majd, hogy politikai támadás zajlik az ország ellen, hiszen az adatok alapján biztosított minden objektív feltétele annak, hogy tartósan 3% alatt legyen a hiány - véli a szervezet.

Főkép fotó: MTI, Kovács Attila.

Ezt is szeretjük