Ezért ne dobd a pizzásdobozt a szelektívbe: csak árt, ha megteszed

Gondold ezt végig, mielőtt a szelektív kukába gyűröd a pizzásdobozt.

pizzasdoboz
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ki ne látott volna már a feltornyozott pizzásdobozoktól lezárhatatlan tetejű szelektív hulladékgyűjtő kukát? Ezzel kapcsolatban először rögtön beszélhetnénk arról, hogy a dobozokat szigorúan laposra hajtogatva tesszük a kukába.

A dolognak azonban van egy másik aspektusa is, ez pedig maga a tény, hogy teljes pizzásdobozok kerülnek gondolkodás nélkül a szelektív hulladékgyűjtőkbe.

Pizzásdoboz a szelektívbe?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a szennyezett hulladékok nem újrahasznosíthatóak. Ezért kell kimosni a tejesdobozt és az elviteles műanyag dobozokat, mielőtt a szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezed. A pizzásdoboz azonban természeténél fogva nem tisztítható: gyakran zsírfoltos, olvadt sajtdarabkák maradnak rajta.

Ma már vannak pizzériák, akik gondoltak erre, és egy zsír-vagy hullámpapírt tesznek a doboz és a pizza közé. Így elvileg elegendő csak azt a kis darab papírt a kommunális hulladék közé dobni, a pizzásdoboz pedig darabjaira bontva mehet a szelektív hulladékok közé. Gyakorlatilag azonban ez sem nyújt 100%-os védelmet, így a fogyasztónak - vagyis neked - is érdemes odafigyelni.

Mit tehetsz?

Amikor megérkezik a pizzád, először is rögtön tedd ki a szeleteket a tányérokra, így nagyobb eséllyel kerülhető el, hogy zsíros legyen a kartondoboz. Mielőtt kidobnád a pizzásdobozt, vizsgáld meg alaposan: soha ne dobd gondolkozás nélkül a szelektívbe. Amennyiben zsírfoltokat látsz rajta, vágd ki a szennyezett részeket, ezeket dobd a kommunális hulladékgyűjtőbe. A többi, tisztán maradt részt pedig laposra hajtogatva már nyugodt szívvel teheted a papírhulladék-gyűjtőbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Felesleges élelmiszer-csomagolás

Érdemes elgondolkozni rajta, hogy hazánkban is iszonyatos mennyiségű műanyaghulladék kerül a szemétbe pusztán a következőkhöz hasonló értelmetlen élelmiszer-csomagolások miatt.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük