Döbbenetes pillanatot kapott el a fotós a hajnali fényben: erre ő sem számított
A művész egyszerű természetfotózásra indult, de a reméltnél sokkal különlegesebb jelenségre bukkant.

pirosvallu csirog
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok előnye van az internetnek, többek között az, hogy az ember rendszeresen találkozhat látványos madárfotókkal, melyeken keresztül jobban megismerheti a világ vadon élő madarait. Ez a mostani eset is tökéletes példa erre.

Egy teljesen átlagos, hűvös reggelen Kathrin Swoboda szokása szerint ismét elhatározta, hogy felkeresi az egyik legkedveltebb fotózási helyszínét, a virginiai Huntley Meadows Parkot. A fotós egy hím pirosvállú csirögét szeretett volna megörökíteni reggeli éneklése közben. 

Különleges természeti jelenséget fotózott

Swobodának ritka nagy szerencséje volt, hogy szinte még pirkadatkor indult felfedezőútjára, így a levegő még kellőképpen csípős volt. Ettől pedig a madár éneklése olyan látványt nyújtott, mintha csőrével tökéletes füstkarikákat fújt volna.

Persze valójában nem erről volt szó, csupán a reggeli időjárásnak köszönhetően látszódott a  pirosvállú csiröge lehelete. Talán nem meglepő, hogy a fotó óriási visszhangot keltett a szakmában, készítője népszerűségét pedig egykettőre az egekig repítette. Sőt mi több, Swoboda első helyezést ért el vele egy népszerű helyi fotópályázaton is.

A pirosvállú csiröge jellegzetességei

A pirosvállú csiröge vagy vörösszárnyú gulyamadár a madarak osztályának verébalakúak rendjébe, azon belül pedig a csirögefélék családjába tartozó faj. Eredeti nevüket - Agelaius Phoenicus - egy svéd tudóstól, Carolus Linneaustól kapták, ami görögül annyit tesz: pelyhes és vörös. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Átlagos élettartamuk mindössze két év, a mostanáig jegyzett legöregebb, vadon élő példány 15 évet és kilenc hónapot élt. A pirosvállú csiröge nagy utazó hírében áll, vándorlása idején ugyanis akár nyolcvan kilométert is megtehet.

Fészekrakás idején a hímek elszántan védik területüket: éneklésükkel nem csak a nőstények figyelmét próbálják felkelteni, de így jelzik riválisaiknak, hogy az adott terület már foglalt. A hímek legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy egyszerre akár 15 párjuk is lehet.

Egzotikus madárnak hitték, de meglepődtek

Amikor a kórház dolgozói bejelentést kaptak egy narancssárga madárról, elképzelni sem tudták, mire számíthatnak. Csak jóval később, a vizsgálatok közben derült ki, hogy a furcsa szerzet valójában nem trópusi, csak egy curryvel vagy kurkumával borított sirály. 

Nyitókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük