5 kiváló pincészet szállással, vacsorával

Szívesen kirándulnátok? Vegyétek célba a következő pincészetek egyikét! Festői táj, kiváló borok, friss levegő. Mi kell még?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Borbély Családi Pincészet

Borbély Gyula szőlő és bor iránti tisztelete és szeretete a nagyszülők somlóvásárhelyi birtokán kezdődött, majd Badacsonytomajban teljesedett ki. 18 évig dolgozott borászként a Badacsonyi Állami Gazdaságban.

Fotó: Borbély Családi Pincészet

1996-tól ügyvezető a saját családi vállalkozásában, melyből mindenki kiveszi a részét: a felesége, Gabriella a kereskedelmet és a vendéglátást vezeti, fia élelmiszermérnökként tudásával és fiatalos lendületével segíti a pincészet munkáját, míg a lányuk a vendéglátásban működik közre.

Céljuk a badacsonyi őshonos fajták széles körű megismertetése a fogyasztókkal. A modern technológia mellett a borkészítés során szem előtt tartják a badacsonyi borokra jellemző tradíciókat, így például az ászokhordós érlelést. A 2007-es év mind versenyeredményekben, mind az értékesítésben szép sikereket hozott. A Balatoni Borok Versenyén a pincészet Siófokon vehette át a Balatoni Borok Mestere kitüntető címet.

Borbély Gyula és családja előzetes bejelentkezéssel fogad borkóstoló csoportokat, vendégházukban pedig nyolc-tíz fő részére tudnak szállást biztosítani.

A pincészet címe: 8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.
Telefon: 06(30)927-1414.
E-mail: info@borbelypince.hu
Weboldal: www.borbelypince.hu »

Sipos Borház

A Sipos családban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll. A felmenők egyike az Esterházyak badacsonyi vincellére volt egészen 1945-ig, majd az államtól vásárolt kis szőlőterületen folytatta tovább a gazdálkodást.

Fotó: Sipos Borház

A régi nagy szüretek hagyományait őrizte, sok turistát és híres embert vendégül látott a badacsonyi Szentkirályi-villában.

A családi vállalkozásban működő borgazdaság ma nyolc hektáron gazdálkodik a festőién szép Balaton partján, a Badacsony-hegy lábánál. A Balaton közelsége miatti páratartalmat, illetve a bazalthegy és a bazaltkő törmeléke által nyújtott jó termelési lehetőségeket kihasználva, az új és régi technológiák ötvözésével készítik boraikat. A borház folyamatosan bővül, 1999-ben készült el a fertályos pince, 2003 tavaszán pedig a Sipos Vendégház és Borozó.

A Sipos Borházba látogatókat panorámás terasz, húsz férőhelyes vendégház, száz fő befogadására képes borkóstolóterem, boltíves ászokpince és boroltár is várja.

A pincészet címe: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.
Telefon: 06(87)471-153.
E-mail: sipostihamer@t-online.hu
Weboldal: www.siposborhaz.hu »

Kiss Pincészet

A pincészet családi vállalkozásként működik több mint 12 éve. A négy pince közül kettő látogatható is, melyekben csoportoknak borkóstolókat rendeznek a házigazdák hamisítatlan családias hangulatban.

A helyszín a Szépasszony-völgy, az ország egyik gyöngyszeme, Eger leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja. Közel húszfajta palackos és hordós borral várják vendégeiket itt az év minden napján. Kínálatuk széles és színes, megtalálható minden a palettán. 50 hektár területről dolgoznak fel szőlőt, évente 250-300 ezer minőségi bort állítanak elő. Boraikért számos érmet, elismerést és serleget kaptak már különböző nemzetközi és hazai versenyeken.

A Kiss Pincészethez tartozik a Piroska Pinceborozó Étterem és Panzió is Egerszalókon - Ady Endre út 40-42, telefon: 06(30)627-8339 -, ahol kényelmesen megszállhattok.

A pincészet címe: 3300 Eger, Disznófősor 14.
Telefon: 06(30)690-8466.
E-mail: kiss.kriszta@kisspinceszet.hu
Weboldal: www.kisspinceszet.hu »

Kolonics Károly pincészete

Kolonics Károly Somlón született, és gyermekkora óta járja a hegyet. Már nagyszüleinek is volt ott szőlője és kis pincéje. Számára a borászkodás szerelem, bár időközben kertész, szőlő- és gyümölcstermesztő végzettségeket is szerzett.

Fotó: Kolonics Károly pincészete

Az első saját pince és szőlő 1991-ben került a birtokába. Az eddigi 3,5 hektáros területe 2008-ban fél hektárral gyarapodott, mely olaszrizling-, zöld veltelini- és Rozália-fajtáknak ad otthont. A Rozáliát Bakonyi Károly állította elő az olaszrizling és a tramini keresztezésével. Az idén elsőként szüretelt fajtához nagy reményeket fűz a borász. A borok készítése mellett nagy figyelmet fordít a pincészet a vendéglátásra is.

Kolonics Károly a falusi turizmus keretén belül tíz fő számára tud szálláslehetőséget biztosítani. Egyedülálló módon itt egy helyen van a szőlő, a pince és a szállás. A pincében lehetőség van hordós és palackos borok kóstolására.

A pincészet címe: 8460 Devecser, Zrínyi u. 8.
Telefon: 06(70)337-4551.
E-mail: juhfark@gmail.com
Weboldal: www.kolonicspinceszet.hu »

Sajgó Pincészet

A Sajgó Pincészet klasszikus családi vállalkozás. Megalakulását 1995-ben az évszázadok óta felhalmozódott, apáról gyerekre szálló tudás, szakmai szeretet, tapasztalat és ragaszkodás alapozta meg.

Fotó: Sajgó Pince

Sajgó Gábor és felesége, Kiszely Katalin hozták létre a Tolcsva-Bor Kft.-t, melyben a munkából a család minden tagja kiveszi a részét. Ma 16 hektáron termesztik a hagyományos tokaji szőlőfajtákat, úgy, hogy nagy gondot fordítanak a legmegfelelőbb termőterületek kiválasztására.

2002-ben a szakma Az Év Bortermelője Tokaj-Hegyalján címmel tüntette ki a pincészetet, majd 2003-ban Magyarországon elsőként kapták meg a Királyi Borász címet. A pincészetbe látogatók számára kívánság szerint ételt biztosítanak, ami lehet hidegtál éppúgy, mint sajttál, parasztos tányér, libamáj vagy éppen csülkös tál, mindenki ízlése, igénye szerint.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Sajgó Gábor és felesége kétszobás vendégházukban összesen nyolc főnek tudnak szállást nyújtani, a kertben szalonnasütésre, grillezésre és bográcsos ételek készítésére is lehetőség van.

A pincészet címe: 3934 Tolcsva, Táncsics M. u. 3.
Telefon: 06(47)384-420.
E-mail: tolcsvabor@t-online.hu
Weboldal: www.sajgopince-tolcsvabor.hu »

Cikkünk a Magyar Borok Évkönyve 2009 című könyv alapján készült.

A Magyar Borok Évkönyve sorozat hét évvel ezelőtt indult útjára, és azóta minden év novemberében megjelentetik.
Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.

Kiadja a Bond Age Kft.
Ára 6900 forint.
Ezt is szeretjük