5 kiváló pincészet szállással, vacsorával
Szívesen kirándulnátok? Vegyétek célba a következő pincészetek egyikét! Festői táj, kiváló borok, friss levegő. Mi kell még?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Borbély Családi Pincészet

Borbély Gyula szőlő és bor iránti tisztelete és szeretete a nagyszülők somlóvásárhelyi birtokán kezdődött, majd Badacsonytomajban teljesedett ki. 18 évig dolgozott borászként a Badacsonyi Állami Gazdaságban.

Fotó: Borbély Családi Pincészet

1996-tól ügyvezető a saját családi vállalkozásában, melyből mindenki kiveszi a részét: a felesége, Gabriella a kereskedelmet és a vendéglátást vezeti, fia élelmiszermérnökként tudásával és fiatalos lendületével segíti a pincészet munkáját, míg a lányuk a vendéglátásban működik közre.

Céljuk a badacsonyi őshonos fajták széles körű megismertetése a fogyasztókkal. A modern technológia mellett a borkészítés során szem előtt tartják a badacsonyi borokra jellemző tradíciókat, így például az ászokhordós érlelést. A 2007-es év mind versenyeredményekben, mind az értékesítésben szép sikereket hozott. A Balatoni Borok Versenyén a pincészet Siófokon vehette át a Balatoni Borok Mestere kitüntető címet.

Borbély Gyula és családja előzetes bejelentkezéssel fogad borkóstoló csoportokat, vendégházukban pedig nyolc-tíz fő részére tudnak szállást biztosítani.

A pincészet címe: 8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.
Telefon: 06(30)927-1414.
E-mail: info@borbelypince.hu
Weboldal: www.borbelypince.hu »

Sipos Borház

A Sipos családban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll. A felmenők egyike az Esterházyak badacsonyi vincellére volt egészen 1945-ig, majd az államtól vásárolt kis szőlőterületen folytatta tovább a gazdálkodást.

Fotó: Sipos Borház

A régi nagy szüretek hagyományait őrizte, sok turistát és híres embert vendégül látott a badacsonyi Szentkirályi-villában.

A családi vállalkozásban működő borgazdaság ma nyolc hektáron gazdálkodik a festőién szép Balaton partján, a Badacsony-hegy lábánál. A Balaton közelsége miatti páratartalmat, illetve a bazalthegy és a bazaltkő törmeléke által nyújtott jó termelési lehetőségeket kihasználva, az új és régi technológiák ötvözésével készítik boraikat. A borház folyamatosan bővül, 1999-ben készült el a fertályos pince, 2003 tavaszán pedig a Sipos Vendégház és Borozó.

A Sipos Borházba látogatókat panorámás terasz, húsz férőhelyes vendégház, száz fő befogadására képes borkóstolóterem, boltíves ászokpince és boroltár is várja.

A pincészet címe: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.
Telefon: 06(87)471-153.
E-mail: sipostihamer@t-online.hu
Weboldal: www.siposborhaz.hu »

Kiss Pincészet

A pincészet családi vállalkozásként működik több mint 12 éve. A négy pince közül kettő látogatható is, melyekben csoportoknak borkóstolókat rendeznek a házigazdák hamisítatlan családias hangulatban.

A helyszín a Szépasszony-völgy, az ország egyik gyöngyszeme, Eger leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja. Közel húszfajta palackos és hordós borral várják vendégeiket itt az év minden napján. Kínálatuk széles és színes, megtalálható minden a palettán. 50 hektár területről dolgoznak fel szőlőt, évente 250-300 ezer minőségi bort állítanak elő. Boraikért számos érmet, elismerést és serleget kaptak már különböző nemzetközi és hazai versenyeken.

A Kiss Pincészethez tartozik a Piroska Pinceborozó Étterem és Panzió is Egerszalókon - Ady Endre út 40-42, telefon: 06(30)627-8339 -, ahol kényelmesen megszállhattok.

A pincészet címe: 3300 Eger, Disznófősor 14.
Telefon: 06(30)690-8466.
E-mail: kiss.kriszta@kisspinceszet.hu
Weboldal: www.kisspinceszet.hu »

Kolonics Károly pincészete

Kolonics Károly Somlón született, és gyermekkora óta járja a hegyet. Már nagyszüleinek is volt ott szőlője és kis pincéje. Számára a borászkodás szerelem, bár időközben kertész, szőlő- és gyümölcstermesztő végzettségeket is szerzett.

Fotó: Kolonics Károly pincészete

Az első saját pince és szőlő 1991-ben került a birtokába. Az eddigi 3,5 hektáros területe 2008-ban fél hektárral gyarapodott, mely olaszrizling-, zöld veltelini- és Rozália-fajtáknak ad otthont. A Rozáliát Bakonyi Károly állította elő az olaszrizling és a tramini keresztezésével. Az idén elsőként szüretelt fajtához nagy reményeket fűz a borász. A borok készítése mellett nagy figyelmet fordít a pincészet a vendéglátásra is.

Kolonics Károly a falusi turizmus keretén belül tíz fő számára tud szálláslehetőséget biztosítani. Egyedülálló módon itt egy helyen van a szőlő, a pince és a szállás. A pincében lehetőség van hordós és palackos borok kóstolására.

A pincészet címe: 8460 Devecser, Zrínyi u. 8.
Telefon: 06(70)337-4551.
E-mail: juhfark@gmail.com
Weboldal: www.kolonicspinceszet.hu »

Sajgó Pincészet

A Sajgó Pincészet klasszikus családi vállalkozás. Megalakulását 1995-ben az évszázadok óta felhalmozódott, apáról gyerekre szálló tudás, szakmai szeretet, tapasztalat és ragaszkodás alapozta meg.

Fotó: Sajgó Pince

Sajgó Gábor és felesége, Kiszely Katalin hozták létre a Tolcsva-Bor Kft.-t, melyben a munkából a család minden tagja kiveszi a részét. Ma 16 hektáron termesztik a hagyományos tokaji szőlőfajtákat, úgy, hogy nagy gondot fordítanak a legmegfelelőbb termőterületek kiválasztására.

2002-ben a szakma Az Év Bortermelője Tokaj-Hegyalján címmel tüntette ki a pincészetet, majd 2003-ban Magyarországon elsőként kapták meg a Királyi Borász címet. A pincészetbe látogatók számára kívánság szerint ételt biztosítanak, ami lehet hidegtál éppúgy, mint sajttál, parasztos tányér, libamáj vagy éppen csülkös tál, mindenki ízlése, igénye szerint.

Sajgó Gábor és felesége kétszobás vendégházukban összesen nyolc főnek tudnak szállást nyújtani, a kertben szalonnasütésre, grillezésre és bográcsos ételek készítésére is lehetőség van.

A pincészet címe: 3934 Tolcsva, Táncsics M. u. 3.
Telefon: 06(47)384-420.
E-mail: tolcsvabor@t-online.hu
Weboldal: www.sajgopince-tolcsvabor.hu »

Cikkünk a Magyar Borok Évkönyve 2009 című könyv alapján készült.

A Magyar Borok Évkönyve sorozat hét évvel ezelőtt indult útjára, és azóta minden év novemberében megjelentetik.
Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.

Kiadja a Bond Age Kft.
Ára 6900 forint.
Ezt is szeretjük