Most akkor mi van a Pető Intézettel?

Még várják az életmentő 100 milliót

A Pető Intézetről sok hír megjelent a napokban, sajnos még várnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani a Pető Intézetről, melyről kimondható, hogy a világon egyedülálló munkát végez a mozgásfejlesztésben és szakemberképzésben. Az Intézet akkor került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy szinte a csőd szélén állnak.

A sajtóban ezután egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg arról - mi is írtunk róla -, hogy kap-e külön pénzt a Pető Intézet, vagy nem az EMMI közoktatási államtitkárságától. Egy ideig arról szóltak a hírek, hogy rendkívüli támogatást kapnak, és érkezett is pénz, de ezt korábban is megkapták, valószínűleg ezen felüli összegnek értelmezték a helyettes államtitkár, Sipos Imre szavait az intézmény vezetői is. Utánajártunk, hogy most mégis mennyi pénzt kap az intézmény, és ez mire elég.

Életmentő támogatás

A nehéz anyagi helyzet évek óta fennáll, a korábban többől gazdálkodó intézmény az utóbbi időben azért került szinte a csőd szélére, mert egyre szűkülnek azok a törvény adta keretek, melyek alapján támogatást kapnak. Az államtitkárság köznevelési kiegészítő szerződést kíván aláírni a Pető Intézettel. A közoktatási és felsőoktatási megállapodások révén összesen 417 millió forintot kommunikált az EMMI, melyet egyrészt - 317 millió forintot - mint felsőoktatási intézmény kapnak a felsőoktatási államtitkárságtól, másrészt a gyerekek létszáma alapján fizet nekik a minisztérium további 100 millió forintot.

A Feminának az államtitkárság sajtóreferense elmondta, hogy a Pető Intézet augusztus 24-én kérte a kiegészítő köznevelési szerződés újrakötését, ami 100 millió forintot jelent az Intézetnek. Az államtitkárság minden támogatást megad, amire törvényileg lehetősége van. Ennek a szerződésnek az aláírását várják az Intézetben. Makk Ádám, az Intézet marketingkommunikációs vezetője, szakértő konduktora szerint a körülbelül 100 millió forint nélkül a Pető Intézet már fizetést sem tudna adni.

Törvény adta

A Pető Intézetben, pontos nevén Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében idegrendszeri károsodás következtében mozgáskorlátozott gyerekeket és felnőtteket szűrnek, fejlesztenek, azonban elsősorban arról a főiskoláról van szó, ahol úgynevezett konduktorokat képeznek, akik nemcsak itthon, hanem külföldön is keresettek, speciális tudásukkal erősítik a magyarok jó hírét.

Elindult az idei tanév: a politikusok sok helyen megjelentek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Makk Ádám konduktor szakértőként épp csecsemőket szűrt, amikor elértük telefonon. Az intézet felelős, takarékos gazdálkodását mutatja az is, hogy nem külsős marketingmunkatársat alkalmaz. Elmondta lapunknak, hogy évente körülbelül másfél milliárd forintból gazdálkodnak, ebből egymilliárd állami pénz, fél milliárdot pedig saját erőből kellene előteremteniük, mely a jelenlegi helyzetben már szinte lehetetlen. Számottevő magánadományok már hosszú évek óta nem érkeznek, a külföldi gyerekek fejlesztéséből igyekeznek biztosítani a magyar gyermekek térítésmentes fejlesztését. Korábban elsősorban Nagy-Britanniából érkeztek ide fejlődni-gyógyulni gyermekek. 

Makk Ádám azt mondja, körülbelül tíz éve változtak meg a dolgok, az intézmény szempontjából sajnos nem jó irányba, az állami feladatok ellátásáért érkező állami támogatás mértéke csökkent, emellett a külföldi munkák után várható bevételek is szűkülnek. Legutóbb a szír program állt le. A rentábilis működésért cserébe meg kellene változtatni a munkamódszerüket, erre azonban nem hajlandók, mert az az oktatás és a fejlesztés színvonalának romlásához vezetne. A konduktor egész napon és egész éven át tartó komplex konduktív pedagógiai fejlesztésben részesíti a gyermekeket életkoruknak és sérülésüknek megfelelően. A Pető András által kidolgozott módszert leghatékonyabban a Pető Intézet által gyakorolt módon lehet alkalmazni, ha esetleg ez változna, csökkenne, veszélybe kerülne ez az egyedülálló szakemberképzés is.

Az Orbán-kormány meghökkentő döntései

Nézegess képeket!

Elolvasom

A minisztériummal egyébként tárgyalnak arról, hogyan lehetne megváltoztatni a törvény adta kereteket, a szóvivő elmondta, hogy érzik a szándékot a minisztérium részéről, de még hosszú az út addig, hogy a javaslataikat elfogadják. Egy intézményre szabott állami normatívára lenne szükség, hogy hosszabb távon is biztosan működjenek. Ugyanakkor az intézet kiadott egy közleményt, mely szerint elhatárolódnak azoktól, akik politikai tőkét kívánnak kovácsolni nehéz helyzetükből. Ők a most kezdődő tanévre szeretnének koncentrálni, és bíznak az állami szervekben.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Tehát a Pető Intézet most várja a 100 millió forintot, mellyel épphogy elkerülhetik a katasztrófát. De továbbra is kérdés marad, hogy a kormány vagy esetleg az EMMI miért nem juttat a fentieken felül egy komoly munkát végző intézménynek segítséget, hiszen az ország vezetése szívesen költ a mozgásra. Igaz, a Pető Intézetben tanulóknak nem elsősorban a futballozás a cél, hanem akár néhány egyszerű lépés is megteszi sikerként.

Aki segítené ezeket a lépéseket, az a 10300002-20384669-00003285 bankszámlaszámon megteheti.

Ezt is szeretjük