Mégsem patkányok terjeszthették a pestist: a pestisdoktorok története
A pestisdoktorok hosszú és meglehetősen ijesztő, csőrszerű maszkot viseltek, kezükben pálcát tartottak. Érdekességek róluk és a járványról.

pestisdoktor 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1347-ben Ázsiából érkezett Európába az emberiség történelmének talán legpusztítóbb járványa, a pestis, ami az elkövetkező 400 évben még számos alkalommal ismét lecsapott, és megtizedelte a népet. 

A kór első számú terjesztőinek a patkányokat tartották: az emberek szerint miattuk vethette meg lábát Európában, az újabb kitörésekkor pedig a fertőzött állatokon élősködő bolhák átkerültek az emberekre. A kutatók szerint azonban az 1347 és 1351 között pusztító fekete halál sokkal inkább az embereken lévő bolhák és tetvek, mintsem a rágcsálók eredménye.

Emberek terjesztették a pestist?

Az Oslói Egyetem és a Ferrarai Egyetem kutatói tanulmányuk elkészítéséhez a pestis terjedésének mintázatát és léptékét elemezték. - Kilenc európai város járványok okozta halálozásairól szereztünk adatokat - mondta Nils Stenseth, az Oslói Egyetem munkatársa.

A szakemberek ezek alapján elkészítették a járvány terjedésének számítógépes modelljét az egyes városokra lebontva, majd modellezték a kitörést a városokban: mindenekelőtt azt figyelték, hogy miként terjed a kór, ha patkányok terjesztik, illetve ha az embereken lévő bolhák és tetvek vagy esetleg a levegő útján terjed.

Meglepő módon kilenc városból hétnél utóbbi illeszkedett legjobban a dögvész terjedési mintázatához úgy a sebesség, mint a betegek számát tekintve. Tehát valószínűleg az emberek tehetnek arról, hogy a pestis ilyen gyorsan szétszóródott.

Miért öltöztek így a pestisdoktorok?

A járványok idején gyakran felbukkantak a pestisdoktorok, akik hosszú és meglehetősen ijesztő, csőrszerű maszkot viseltek, benne gyógynövényekkel és erős fűszerekkel. Kezükben pálcát tartottak, hogy semmi esetre se érintkezzenek a beteggel. Hacukájuk viselésének oka egyszerűen az orvostudomány fejlődésének visszamaradottsága, a megfelelő védekezés hiánya volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A legenda szerint az öltözék feltalálása a francia Charles de Lorme-hoz köthető a 17. században. Bár pontos adatok nincsenek, történészek az eddigi forrásokból arra következtetnek, hogy a 14. századi fekete halál idején még nem viseltek hasonlót.

Bár a ruha célja eredetileg a védelem volt, az orvosok így sem tudták teljesen megvédeni magukat. Pedig azt gondolták, hogy öltözetük a maszk csőrébe rejtett illatos fűszer- és gyógynövényekkel együtt semlegesítheti a betegséget.

Tragédiák a történelemben

A világszintű pánik indokolt volt járványok idején, hiszen aki megkapta a betegséget, arra sokszor a biztos halál várt. Odaveszett akár fél Európa, veszélybe kerültek az egyházak, néhány évtizeddel ezelőtt pedig a gyermekek voltak kitéve óriási kockázatnak. Az orvoslás azóta sokat fejlődött, de van, amitől még ma is végigfut az ember hátán a hideg.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük