Akár több százezer forint is visszajárhat a rezsiből: pozitív meglepetés érhet sok magyart

Tízezrek, akár százezrek járhatnak vissza a rezsiből.

GettyImages-114383078
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes rezsit átalányban fizetők már megkapták az évközi elszámolásukat, de sokakhoz csak később érkezik meg a számla. 

Azok, akik átlagon alul fogyasztottak, több tízezer, akár százezer forintot is visszakaphatnak az előző hónapokban történt befizetéseik után, írja az Index.

Pénz járhat vissza a rezsiből

A kormány tavaly nyáron változtatta meg a rezsicsökkentés szabályait, ami miatt többen kiestek a kedvezményes árszabásból a gáz-, illetve áramfogyasztásnál. A lakosság jelentős része ezért jobban odafigyelt a fogyasztására.

Emiatt és a szokatlanul enyhe tél miatt több fogyasztó jóval többet fizetett átalányban a tényleges gázfogyasztásánál. Egyesek már meg is kapták a számlájukat arról, hogy az előző hónapok átalányfizetése után mekkora túlfizetésük gyűlt össze.

Egy többgenerációs családi házban élő férfi például arról számolt be a Pénzcentrumnak, hogy 625 ezer forintos túlfizetésről kapott értesítést az évközi elszámolásában. Az illető helyzete kicsit speciális, mert az előző nyári rezsiemelés óta átalányban valamivel több mint 120 ezer forintot fizettek havonta. Ráadásul csak nemrég tudták igényelni a többgenerációs házakra vonatkozó, kedvezményes gázmennyiséget.

GettyImages-1373135438
Fotó: Manuel Augusto Moreno / Getty Images Hungary

„Többször átszámoltuk, hozzáértővel is, ez bizony ennyi túlfizetés” - idézi az Index a Pénzcentrum olvasóját a túlfizetéssel kapcsolatban. A lap több szakértőt is megkérdezett a témával kapcsolatban, akik elmondták, hogy a következő hónapokban valószínűleg sok hasonló esettel találkozhatunk majd.

Azt nehéz megmondani, hogy pontosan hány embernek lehet hasonló túlfizetése. A gázellátásban 3,5 millió lakossági fogyasztó van, az áramellátásnál pedig 5,6 millió.

A szakértők úgy vélik, hogy körülbelül az ügyfelek 50-70 százaléka lehet az, aki átalányt fizet, tehát a gázfogyasztásnál nagyjából 2 millió lehet azoknak a háztartásoknak a száma, akik már kaphattak, vagy a későbbiekben kapnak értesítést arról, hogy hogyan alakultak a befizetéseik. Egy energetikai szakértő úgy gondolja, hogy várhatóan tömeges jelenség lesz, hogy a fogyasztók tízezres vagy akár százezres nagyságrendű túlfizetésről kapnak értesítést a szolgáltatójuktól. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez a szakértő szerint egyrészt az enyhe télnek, másrészt annak köszönhető, hogy a lakosság jobban odafigyelt, és kevesebbet fogyasztott a szokásosnál. Akár fogyasztók százezrei kaphatják majd vissza a túlfizetésüket. 

Az elszámolási időszak azonban csak nyáron lesz, így a szolgáltató addig nem küldi el a pénzt. Nyáron a fogyasztók vagy visszakérhetik a pénzt, vagy a későbbi fogyasztás terhére számolhatják el a túlfizetett összeget. 

A túlfizetők mellett kisebb számban előfordulhatnak olyan fogyasztók is, akik többet fogyasztottak, mint amekkora átalányra be voltak jelentve, így fizetési elmaradásról kaptak vagy kapnak értesítést. 

Ezek a cuki állatok nagyon szeretnek ölelkezni: imádni való fotókat gyűjtöttünk

Nézd meg ezeket az aranyosan ölelkező állatokat!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük