Gyulladt puklik a comb belső részén: veszélyes betegséget jeleznek?
A belső combon található kisebb-nagyobb, fájó dudoroktól sokan megijednek, de vajon okkal?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A belső comb felső része érzékeny terület, és könnyen keletkezhetnek rajta mitesszerek, pattanások. Sokan megijednek, hogy a dudorok nemi betegséget jeleznek, de erről nincs szó, a jelenség ilyen szempontból nem veszélyes.

A gyulladt puklik azonban nagyon kellemetlenek lehetnek, fájdalmassá tehetik a járást, és látványnak sem a legszebbek, ezért érdemes kezelni őket. Tudd meg, mitől alakulhat ki a probléma, és hogyan orvosolhatod!

Ezért pattog ki a combod

A combon található mitesszerek is a szennyeződésektől eltömődött pórusokból keletkeznek, és ha begyulladnak, pattanások jönnek létre a helyükön. Legtöbbször a combtő környékén és a fenék alatt észlelhetőek. Mivel ez egy nehezen szellőző terület, szinte bárkit érinthet a gond, de vannak dolgok, amelyek növelik a kialakulás esélyét.

Ilyen például, ha összeér a combod, ami nem feltétlenül akkor állhat fenn, ha túlsúlyos vagy, legtöbbször a genetika számlájára írható. Az izzadás és az állandó dörzsölés miatt könnyebben kipattog a bőr, függetlenül attól, hogy nadrágot vagy szoknyát viselsz gyakrabban.

A másik kockázatot növelő tényező a szőrtelenítés: akár gyantával, akár borotvával, akár epilátorral szabadulsz meg a szálaktól, a megnyílt szőrtüszőkbe könnyebben jutnak be a szennyeződések, aminek bakteriális gyulladás lehet a következménye.

Fontos!
Ha gyakran küzdesz a belső combon kialakuló, fájdalmas puklikkal, érdemes a háziorvoshoz fordulni, aki felír majd valamilyen pattanás elleni pasztát vagy rázókeveréket, súlyos esetben pedig átirányít majd a bőrgyógyászhoz.

Mindig ügyelj arra, hogy tiszta eszközzel szőrteleníts, és segíthet, ha utána arcszesszel fertőtleníted a területet.

Így szüntesd meg!

A fekete mitesszereket tiszta kézzel és papír zsebkendővel kinyomkodhatod, de utána mindig töröld át a combod valamilyen alkoholtartalmú tonikkal vagy arcszesszel, hogy ne gyulladjon be a helyük. Ha már kialakult a pattanás, házilag is kezelheted, paradicsomos dunsztkötéssel.

A lédús, piros finomságnak gyulladáscsökkentő, szárító és pórusösszehúzó hatása van. Egy kis szelet paradicsomot helyezz a pattanásra, fedd le gézlappal, majd háztartási fóliával, és rögzítsd sebragasztóval vagy ragtapasszal. Hagyd ott egy-két órára, majd langyos vízzel alaposan mosd le a területet, töröld szárazra, és kend be hámosító krémmel!

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük