Jobban fáj, ha papírral vágod meg az ujjad, mint ha késsel - Ez az oka
Az ujjbegyben sok idegvégződés van, de nem csak emiatt fáj az aprócska, papír okozta sérülés.

ujjbegy-ragtapasz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Borítékragasztás közben, bevásárlólista írásakor, vagy amikor papírt teszel a nyomtatóba, biztosan előfordult már veled is, hogy véletlenül megvágjad az ujjad. Ezek a papír okozta sebek mindig ugyanazt a megrökönyödést váltják ki: miért fáj az apró sérülés ennyire?!

Az ujjon kialakult parányi vágások sokkal fájdalmasabbak, mint ha a felkaron vagy a lábon lennének. Ezt a különös jelenséget azzal szokták magyarázni, hogy az ujjban több az idegvégződés, mint a test legtöbb pontján.

Ezért fáj a papír okozta seb

Valóban igaz, hogy a kellően kifinomult tapintás érdekében az ujjbegyekben rengeteg nyomás- és fájdalomérzékelő receptor van. Ezenkívül azonban még lényeges szempont a seb mélysége és a sebszélek állapota is.

Különös, de a sekély, bőrfelszínt érő sebek sokszor jobban fájnak, mint ha kiserkenne a véred. Ennek oka, hogy az ilyen sérüléseknél a sebszélek újra és újra kinyílnak, hiszen vérzés hiányában varasodás sincs. Tehát az idegvégződések sajnos folyamatosan szabadon vannak - ez pedig egy különösen érzékeny testrész esetében intenzívebb fájdalomérzetet jelent.

A harmadik szempont, amit érdemes szem előtt tartani, hogy a papír okozta sebek soha nem olyan tiszták, mintha egy éles késsel vágtad volna el a kezed. A hajlékony papír sokkal inkább olyan sebet ejt, mintha egy életlen, recés kést használtál volna. A sebszélek tehát roncsoltak lesznek, ami pedig tovább fokozza a fájdalmat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fizikai hatásokon kívül pedig említést kell tenni az érzelmi reakciókról. A fájdalom mellett sokszor a düh és a szégyen is megjelenik. A papír okozta triviális sérülések ugyanis arra emlékeztetnek, hogy akárhányszor is végzel el egy egyszerű feladatot, képes vagy hibázni, véletlenül megsebezni magad.

Természetes gyógymódok

A bőrsérülések gyógyítására alkalmas gyógynövények akár egy kellemetlen rovarcsípés fájdalmát és viszketését is képesek csökkenteni, és horzsolásra, vágásra is használhatod őket.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük