Egyetlen dolog, ami miatt sokkal kevesebbet keresel a magyar átlagnál

Téged is érint?

A pályakezdők az átlagnál 27%-kal kevesebbet keresnek.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarországi pályakezdők az országos átlagnál 27%-kal kevesebbet keresnek - derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett fizetesek.hu legfrissebb összesítéséből.

A 17 és 25 év közötti, egy évnél kevesebb szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalók havi bruttó átlagbére 162 ezer forint, míg az országos átlag bruttó 221 ezer.

A diplomások jobban keresnek

A Workania megvizsgálta, hogy a hazai pályakezdő fiatalok milyen bérezésre számíthatnak. Az általános iskolát végzett fiatalok átlagosan bruttó havi 117 ezer forint kezdő fizetést kapnak. A szakközépiskolát végzettek 118 ezer forintra, az érettségivel rendelkező pályakezdők átlagosan 133 ezer forintra számíthatnak.

Az OKJ-képzést végzett dolgozók esetében az átlag havi 141 ezer forint adózás előtt. A friss diplomás pályakezdők lehetőségei egy fokkal jobbak: a főiskolai végzettséggel rendelkezők átlagosan 224 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők 235 ezer forintot keresnek a végzettség megszerzését követő első évben.

A bankügy fizet a legjobban

A kutatók megvizsgálták azt is, hogy szakmai tapasztalat nélkül mely területeken vannak a fiataloknak kecsegtető fizetési kilátásaik. Ez alapján a bankügy fizet a legjobban, itt a pályakezdők átlag 256 ezer forintot keresnek. Ezt a gyógyszeripar, valamint az IT területe követi, 247, illetve 246 ezer forinttal.

Megfelelő öltözet állásinterjúra

Te tudod, mit kell felvenned, hogy megnyerd a munkaadók szimpátiáját? Videónkból kiderül.

A közgazdaság, pénzügy és könyvelés továbbra is jól fizet a fiatalok körében is, itt 225 ezer forint az átlag. Ezen kívül a vegyipar, az elektrotechnika és energetika tudja megközelíteni a havi 200 ezer forintos bért a fiataloknál.

A legrosszabb fizetések

A három legrosszabbul fizetett terület a pályakezdők esetében is az oktatás-képzés, tudomány, kutatás - bruttó 123 ezer forint -, a vendéglátóipar és idegenforgalom, valamint az egészségügy és szociális ellátás - bruttó 128 ezer forint . 

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Pozíciószintek szerinti összehasonlítás alapján a menedzserek és középvezetők pályakezdőként is már legalább 250 ezer forintot keresnek, a műszaki szakemberek és mérnökök 208 ezer forintra számíthatnak, az adminisztratív munkakörben és irodai alkalmazottként dolgozók fizetése 156 ezer forint, míg a segédmunkásoké havi bruttó 110 ezer - olvasható a közleményben. 

Ezt is szeretjük