Újabb szakemberhiány jöhet: ezúttal a gyerekeket is érinti

A főiskoláról kikerülve megalázóan alacsony a fizetés egy fontos szakmában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány tervei szerint csaknem ezer új óvodai férőhely állhat rendelkezésre a jövőben ott, ahol abból ma még hiány van.

Közben viszont már most kevés az óvónő, akik közül sokaknak beragadt a diplomájuk, de a nem túl vonzó fizetés sem segít a helyzeten. De mennyit keres egy óvónő, és kinek lehet vonzó ma ez a pálya diplomával?

Új óvodai férőhelyekre lesz szükség, de nincs elég óvónő

"Jövő év júniusának végére 897 új óvodai férőhely létesülhet azokon a településeken, amelyeken a várható óvodások száma és a rendelkezésre álló óvodai férőhely viszonyában az óvodakötelezettség bevezetésével férőhelyhiány várható" - ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI.

A fejlesztésre mintegy 1 milliárd forintot szán a kormány, hiszen például olyan intézkedések bevezetését gátolta eddig a férőhelyek hiánya, mint a kötelező óvoda hároméves kortól. Sőt, Novák Katalin, az EMMI államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában jelentette be, hogy jövő szeptembertől óvodalátogatáshoz kötik a családi pótlék folyósítását.

Ahhoz azonban, hogy az összes három és hat év közötti gyereket fogadni tudják ezek az intézmények, nem csak plusz csoportszobákra lesz szükség. A Világgazdaságnak nyilatkozva Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület vezetője elmondta, sok helyen nem a férőhelyek, hanem a szakemberek hiánya okoz problémát. Ha tovább nő majd a férőhelyek száma, az pedig még több munkaerőt igényel majd.

Beragadt diplomák és alacsony bérek

Fábián szerint a szakemberhiány egyik oka az lehet, hogy sok végzős óvodapedagógus nem juthatott hozzá diplomájához, mert a mai napig nem tudta letenni a nyelvvizsgáját. A diplomához legalább egy középfokú nyelvvizsga szükséges. Fábián utal arra is, hogy a magasnak nem mondható bér sem lehetett vonzó, de szerinte az életpályamodell bevezetésével ez a gond kissé mérséklődni látszik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A pedagógusi életpályamodell a végzettségen kívül a ledolgozott évek számát jutalmazza leginkább, így a kezdő pedagógusoknak a legkisebb a bére. Nehéz lehet főiskolai diplomával alig több mint 100 ezer forintos nettó fizetéssel boldogulni.

A főiskoláról frissen kikerültek két évig gyakornoknak számítanak, majd az ezt követő vizsga után léphetnek az egyes fokozatba a bértáblán, ahol eztán háromévente nő a bérük.

Kérdés, hogy a kormány által 2017-ig teljesíteni kívánt életpályamodell mennyit javít a helyzeten, igaza lesz-e Fábiánnak, és tényleg többen szeretnének erre a pályára lépni a béremelés miatt. Ennek hatását azonban jövő szeptemberben még aligha lehet érezni, így továbbra is kérdés, hogyan orvosolják a szakemberhiányt.

Ezt is szeretjük