Állami támogatás jár a befizetés után – Kik vehetik igénybe?

Egy biztos tippünk van ahhoz, hogy a nyugdíjas éveidben ne kelljen a pénz miatt aggódnod. (x)

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szeretnéd tudni, hogy kis odafigyeléssel, teljesen legálisan, sőt, államilag támogatottan hogy lehet több százezer forinthoz jutni? Persze kell hozzá egy kis kezdőtőke és némi türelem, de tíz perc időbefektetés megér öt év alatt mondjuk kétszázezret, nem? Megmutatjuk, hogyan használhatod ki te is a lehetőséget! Bónusz tipp: így legyél milliomos nyugdíjas!

Döbbenetes, de a megtakarítással rendelkezők 70%-a semmit sem tett az elmúlt években azért, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie a befektetése után - derült ki egy pénzügyi felmérésből. Ők így több milliárd forintot fizettek be feleslegesen az államkasszába. Aki viszont 2010-ben az elsők között lépett, és Tartós Befektetési Számlát - röviden TBSZ - nyitott, átlagosan 200 ezer forintot keresett csak azzal, hogy idén, a lejáratkor nem kellett befizetnie az adó- és járulékvonzatokat a befektetései után.

Íme, a recept

Végy egy Tartós Befektetési Számlát, vagy hosszabbítsd meg a most lejárót! December végéig helyezz el rajta minél nagyobb összeget! Ez lesz a befizetési időszak. 2016-tól pedig máris ketyeg a felhalmozási időszak. Ezt követően nem kell mást tenned, mint nézni, ahogy gyarapodik a vagyonod. Három év után adókedvezménnyel, az ötödik év lejártakor pedig teljesen adó- és járulékmentesen tudod felvenni az egészet. Gratulálunk, ezzel a kis időráfordítással megspóroltál egy csomó adóbefizetést: 16% SZJA-t és 6% EHO-t.

Általános tévhit egyébként, hogy a TBSZ miatt három, illetve öt évig nem férhetünk hozzá a megtakarításunkhoz. Bármikor megbonthatjuk a számlát. Ebben az esetben ugyan adót kell fizetnünk - mint egy "sima" értékpapírszámla esetében -, de az összeg szabadon felhasználható lesz. Az egyedüli különbség, hogy a keletkezett jövedelem után az adót önadózóként kell megállapítani, bevallani és megfizetni a NAV felé.

Megkérdeztünk egy banki szakembert, Nyitrai Győzőt, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatóját is erről.

- Akinek van bank-, vagy értékpapírszámlája, annak nagyjából tíz percet vesz igénybe a Tartós Befektetési Számla megnyitása, ami különösebb szakértelmet, de még csak vastag pénztárcát sem igényel. Fontos megemlítenem, hogy a TBSZ számlának nincs kockázata, mivel ez nem egy termék. Ez egy számla, egy keret, amire betéteket, illetve értékpapírokat lehet elhelyezni az adókedvezmény, illetve az adó- és járulékmentesség érdekében. A kockázatot csak a TBSZ-en elhelyezett termékek jelenthetik. Érdemes tehát körültekintően választani, és a tanácsadó bankfióki kollégák segítségét is kikérni - mondta Nyitrai Győző.

- A TBSZ nyilvánvaló előnyei ellenére az értékpapírszámlával rendelkezők 90%-ának még sincs ilyen számlája. December végéig nekik is lehetőségük van Tartós Befektetési Számlát nyitni. A 2010-ben nyitott TBSZ esetében pedig van mód újrakötni, azaz meghosszabbítani azt. A nyilatkozattételnek azonban december 31-ig meg kell történnie - tette hozzá a szakember.

És nyugdíjad lesz?

Nemcsak az ötéves TBSZ, de a Nyugdíj-Előtakarékossági Számla - röviden NYESZ - után is igénybe vehető az adókedvezmény, sőt, itt még állami támogatás is jár a befizetett összeg után. Igaz, itt legalább tíz évet kell várni az adómentességre, de a nyugdíjasévekre minimum ennyi idővel korábban érdemes előre takarékoskodni.

Bár a ma munkába állóknak még messze van a nyugdíj, azzal mindenki tisztában van, hogy egyre kevesebbeknek kell kitermelni a gyarapodó számú időskorúak juttatását. A Népességtudományi Intézet számításai szerint 2060-ra megduplázódik a nyugdíjaskorúak aránya a hazai lakosságon belül: a 7,9 milliós népesség harmada 65 éven felüli lesz.

Mondunk egy példát

Amennyiben valaki nyugdíjaskorában havi 30 000 forintot szeretne kapni az állami nyugdíjon felül, ha tíz évvel a nyugdíj előtt kezd el erre gyűjteni, akkor 3%-os hozammal számolva ehhez havi körülbelül 45 ezer forint megtakarításra van szüksége, míg ha időben észbe kap, és 20 évvel a nyugdíj előtt már félretesz erre a célra, akkor havi 20 000 forint is elegendő. Elgondolkodtató, nem?!

Most persze kavarognak a fogalmak a fejedben: TBSZ, NYESZ, SZJA - de menj be a bankba, és kérj bátran szakértői segítséget. Az OTP Bank ügyintézői mindent tudni fognak, ha a hosszú távú megtakarítási célokról és az állami támogatású eszközökről kérdezed őket.

További információ: www.otpbank.hu

Ezt is szeretjük