Ha erről a telefonszámról hívnak, tilos felvenni! Így dolgoznak a csalók az OTP nevében
Egy látszólag az OTP-hez kapcsolódó telefonszámról hívogatnak csalók banki ügyfeleket.

GettyImages-1204460701
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy látszólag az OTP-hez kapcsolódó telefonszámról hívogatnak csalók banki ügyfeleket, derül ki a Napi.hu cikkéből. 

A telefonszám az internetes keresők szerint az OTP-hez tartozik, ám valójában egy jól szervezett profi adathalászbanda használja.  

OTP-snek adják ki magukat a telefonos csalók

A csalók a 06 40 366 388-as telefonszámról hívogatják az embereket. A szám nagyon hasonlít az OTP hivatalos 06-1/20/30/70 3666-666-es telefonszámához, ráadásul, ha beírja az ember egy internetes keresőbe, azt az eredményt kapja, hogy a szám a bankhoz tartozik, derül ki a cikkből.

Ez azonban nem igaz, többen figyelmeztetnek rá, hogy a telefonszámot adathalászok használják. Egyes internetes találatok szerint a szám egy debreceni OTP-fiókhoz tartozik, de olyan forrás is van, amely szerint egy baktalórántházi fiókhoz, írják. 

A magukat ügyintézőnek kiadó csalók a telefonban rákérdeznek, hogy a hívott fél OTP-s ügyfél-e. A bank közlése szerint az elkövetők nem adatbázisból dolgoznak, a csalók olyan személyeket is felhívnak, akik nem OTP-s ügyfelek - persze amikor ezt a felhívott elmondja nekik, akkor szó leteszik nélkül a telefont.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha viszont igenlő választ kapnak, arra figyelmeztetik a potenciális áldozatot, hogy van két gyanús, 200 ezer forint körüli összegű, jóváhagyásra váró tranzakciója. Ezután megkérdezik az áldozatot, hogy ő indította-e az utalást, és amikor nemleges választ kapnak, személyes adatokat kérnek a tranzakció megakadályozása érdekében. Az így megszerzett adatokkal csalhatnak ki pénzt az áldozatoktól. 

Az OTP ügyfélszolgálatának munkatársai elmondták a Napi.hu-nak, hogy tudnak a csalásról, és hogy ilyen ügyben nem hívnak fel senkit telefonon. 

A bank továbbá arról tájékoztatta lapunkat, hogy a csalók feltehetően azért az OTP-re hivatkoznak, mert az OTP Bank rendelkezik a legnagyobb ügyfélállománnyal, így nyilván arra van legnagyobb esély, hogy pont OTP-s ügyfelet találnak meg. Hiszen nem mindegy, hogy egy több milliós ügyfélállományból kell vaktában eltalálni, hogy OTP banki-e az ügyfél, vagy egy kisebb ügyfélállománnyal rendelkező bankkal próbálkoznának.

Hamis történelmet írt a Wikipédián: több mint egy évtizeden át vezette félre az internetezőket

Kétségkívül az alábbi az utóbbi idők egyik legfurcsább története a Wikipédia-szerkesztés kapcsán. Valaki a kínai Wikipédia orosz történelem rovatát szerkesztette, és egy egész évtizeden keresztül teljesen kitalált eseményeket és történelmi személyeket hozott létre, és közölt tényként az online lexikonban.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük