Pont 100 nap van hátra az évből: ezért esik idén 22-ére az őszi nap-éj egyenlőség

Ma van a csillagászati ősz kezdete.

oszi-falevelek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeptember 22. - a szökőéveket leszámítva - az év 265. napja, vagyis még pontosan 100 nap van hátra a 2021-es évből.

Ezenkívül idén egy másik jeles dátum is erre a napra esik: az őszi nap-éj egyenlőség az északi féltekén.

Mit is jelent a nap-éj egyenlőség?

Évente kétszer, márciusban és szeptemberben esik meg, hogy a napkorong középpontja a Földről nézve pontosan az Egyenlítő fölött található - másképp fogalmazva: földi Egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. A szeptemberi esemény egyben a csillagászati ősz kezdetét is jelenti - az északi féltekén. Ettől a naptól kezdődően a napsugarak egyre laposabb szöget zárnak be a Föld tengelyével, mivel a Nap távolodik az Egyenlítőtől - a Baktérítő irányába.

Az elnevezéstől függetlenül a nappalok és az éjszakák hossza ilyenkor sem teljesen megegyező: az Egyenlítőnél a nappal 12 perccel hosszabb az éjszakánál, és a sarkok felé haladva az eltérés egyre növekszik. Ennek egyik oka az úgynevezett légköri refrakció - fénytörés -, melynek következtében napfelkeltekor a Nap már pár perccel hamarabb jelenik meg a horizonton, mint valójában. Napnyugtakor pedig látszólag ugyancsak később nyugszik le.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért változik a nap-éj egyenlőség dátuma?

Az őszi nap-éj egyenlőség dátuma nem esik fixen szeptember 22-re. A földi év ugyanis 365 napból, 5 órából, 48 percből és 46 másodpercből áll. Ez a naptári évhez viszonyított eltérés négyévente körülbelül 24 órával növeli meg az év hosszát: ezért kellett bevezetni a szökőévet. És pontosan ezért fordulhat elő, hogy az őszi nap-éj egyenlőség szökőévben és az utána következő évben szeptember 22-re, míg a többi esztendőben szeptember 23-ra esik. A tőlünk nyugatabbra található időzónákban pedig az is megesik, hogy szeptember 21-ére esik az őszi nap-éj egyenlőség napja.

A 2021-es év kedvenc naptárja

2021-ben már 28. alkalommal jelent meg az ausztrál tűzoltók jótékonysági naptára. Ezekből a naptárakból szemezgettünk most néhány fotót.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük