Megtámadták a jobbikos politikust: forrnak az indulatok Gyöngyöspatán
Heti összefoglaló
Maratoni viták a parlamentben, lövöldözés és tüntetés is volt a héten.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A képviselők most megdolgoztak a pénzükért: maratoni ülések és éjszakázások voltak a parlamentben, miközben a civilek a hajléktalanokat sújtó törvénymódosítás ellen tiltakoztak.

Révész Máriusz és Hoffmann Rózsa az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Mégsem legalizálják az iskolában az erőszakot, Gyöngyöspatán viszont egyre inkább elharapódznak az indulatok. Heti összefoglaló.

Maratoni ülés és éjszakázás a parlamentben

Ötnapos ülés kezdődött hétfőn reggel a parlamentben. Az országgyűlés 11 új törvényről, köztük az igazságszolgáltatás átalakítását érintőről is tárgyalt, és megalapozta a jövő évi költségvetést is.

Az elhúzódó viták miatt folyamatos volt a csúszás, a szerdára tervezett napirend megtárgyalásával sem végzett az Országgyűlés a következő ülésnap tervezett kezdetéig: csütörtök reggel nyolc órakor még három szerdai napirendi pont tárgyalása is hátra volt.

Az LMP-s Vágó Gábor szerda éjszaka mobiltelefonnal rögzített "videointerjúkat" készített az ülésteremben, amelyeket több részletben a Youtube-ra töltött fel.

Ebben a szocialista Harangozó Tamás a vita elnyújtásának okáról azt mondta, hogy olyan törvényjavaslatok kerülhetnek így a reggeli órákra, vagyis a tévéközvetítés megkezdése utánra, amelyekről a nyilvánosságnak is értesülnie kell - számolt be róla az MTI.

A kormány döntött a költségvetést érintő közel 450 módosító javaslat ügyében is, ám az MTI tudósítása szerint a kormányszóvivő azt mondta: a jogi keretek lehetővé teszik a kabinet számára, hogy a zárószavazásig, ha kell, még mindig módosítsa a 2012-es költségvetési javaslat makroszámait.

Nem adnának pénzt az abortuszra

Az egyik legmegosztóbb módosító javaslatot két KDNP-s képviselő nyújtotta be, akik elvonnák a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jövő évi költségvetésében terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot.

Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás szerint ezt a pénzt inkább az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá a gyermekek védelmét, támogatását szolgáló programok, pályázatok, egyéb előirányzatok támogatására kellene fordítani - adta hírül az MTI.

Buknak a BKV-dolgozók, megegyezhetünk a rezidensekkel

Lázár János szerint a rezidensszövetség javaslatait, kéréseit igenis komolyan kell venni. A frakcióvezető az MTI-nek elmondta, Papp Magortól, a Magyar Rezidens Szövetség elnökétől "minden részletében meggyőző tájékoztatást" kapott arról, hogy az általa képviselt fiatal orvosok milyen szakmai és egzisztenciális helyzetben vannak jelenleg Magyarországon.

Az egyeztetésen konkrét számokról is szó esett, Papp Magor szerint nettó 200 ezer forintos fizetés mellett a rezidensek már talán itthon maradnának - Lázár szerint, figyelembe véve, hogy Nyugat-Európában minimum 600 ezer, de akár nettó egymilliót keresne az a rezidens, aki Magyarországon 200 ezer forintot kér, ezt az ajánlatot "alapos megfontolás tárgyává kell tenni". Papp Magor leszögezte: a megegyezés alapja az lehet, ha valamennyi orvost érintő bérrendezés kezdődik meg.

Véleménye szerint, ha valamennyi kolléga számára első lépésben egy nagyjából 100 ezer forintos béremelést biztosítanak, továbbá törvényi garanciát adnak arra, hogy ez tovább folytatódik, meggyőződése, hogy a fiatal orvosok és a tapasztalt kollégák nagy többségét is itthon fogják tudni tartani.

Nem ilyen kedvezőek a BKV-dolgozók kilátásai: a fővárosi közgyűlés szerdai döntése alapján a BKV vezérigazgatója aláírta a kollektív szerződés felmondását. A felmondás indoklásában az szerepel, hogy a kollektív szerződés olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a BKV kiélezett anyagi helyzete, a működés finanszírozásának hiánya miatt nem tarthatóak fenn, illetve olyan juttatásokat is, amelyek a társaság gazdasági erejét meghaladják - írja az Index. A szerződés felmondási határideje három hónap, ha ez alatt nem sikerül megállapodni a dolgozókkal, akkor ismét sztrájk várható a BKV-nál.

Tiltakozás a hajléktalanok kriminalizálása ellen, lövöldözés Gyöngyöspatán

Csütörtökök Kocsis Máté józsefvárosi polgármester hivatala előtt tiltakoztak civilek az aznap életbe lépő szabálysértésről szóló törvény módosítása ellen, amely 150 ezer forint bírságra vagy 60 nap elzárásra is büntethetné azokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert életvitelszerűen tartózkodnak az utcán, vagy közterületen tárolják az ingóságaikat.

Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Kopiás Attila, a Börtön Helyett Lakhatás Állampolgári Akciócsoport szóvivője elmondta, a demonstrációval azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a hajléktalanokat sújtó intézkedéseket, és folytassanak tárgyalásokat az érintettekkel és a szakmai szervezetekkel - áll az Index riportjában.

Miközben a civil szervezetek a hajléktalanok kriminalizálásának megalapozatlanságára igyekeznek felhívni a figyelmet, Gyöngyöspatán már-már krimibe illő jelenetek zajlottak a héten: Juhász Oszkárra, a Heves megye település polgármesterére többször is rálőttek hétfő éjjel, amikor kilépett a hivatal ajtaján. A polgármester nem sérült meg, és saját maga tett feljelentést a rendőrségen.

Ez történt még a héten:

"Válság" van: milliókkal emelték a frakcióknak járó pénzeket a képviselők »

"Egyszerűen kimaradtunk!" - Íme, az új egyházi törvény következményei »

Friss! Mégsem lesz legális a testi fenyítés az iskolákban »

Ezt is szeretjük