28 300-an kapnak jövőre biztosan munkát
Tudd meg, kik azok!
Az idei 64 helyett 132 milliárdot különítenek el a költségvetésből a közmunkaprogramra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei 64 milliárd forinttal szemben jövőre mintegy 132 milliárd forintot különít el a költségvetés az országban legalább 200 ezer embernek munkát biztosító közfoglalkoztatási programokra - közölte a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán, Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján.

Közmunkások Gyöngyösorosziban

Papp Károly a zalaegerszegi önkormányzat, a Zala Megyei Kormányhivatal és a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége által szervezett konferenciát megelőzően beszélt arról, hogy mind a 94 hátrányos helyzetű kistérségben - amelyhez egyedi elbírálás alapján még kettő csatlakozik - indítanak közfoglalkoztatási programot, amelyek nyolcórás, egész évre szóló munkalehetőséget biztosítanak.

Több mint 28 ezren kapnak munkát

A kritikák és a szakemberek javaslata alapján változik a közfoglalkoztatási rendszerben - elsősorban a vasúti, közúti, vízügyi és erdészetei területeken - dolgozók munkaideje, így jövőre már nem lesznek négyórás, csak hat- vagy nyolcórás foglalkoztatások.

Az országos közfoglalkoztatási programok tervezése kapcsán szólt arról, hogy például a vízügyi területen az idei 9500 közfoglalkoztatott után jövőre 28 300 ember kap munkát, de a vasúti, közúti és erdészeti területen is több ezres létszámnövekedés lesz.

A további terveket ismertetve beszélt arról, hogy a mezőgazdaságban nemcsak munkát kínálnak, de képzési programot is indítanak 2012-ben.

A résztvevők a kétéves képzés első évében növénytermesztést végeznek és tanulnak, a második évben pedig állattenyésztést.

Az önkormányzatok megsegítésére és az alternatív fűtési mód biztosítására 83 település 140 közintézményének teszi lehetővé a tárca biomasszakazánok telepítését és működtetését. A BM minden ezzel kapcsolatos költséget finanszíroz, továbbá az üzemeltetésükhöz évente két-két embernek nyolc órában történő foglalkoztatást, illetve a fűtőanyag előkészítése érdekében négy hónapra négy főnek nyolcórás közfoglalkoztatást is biztosít.

Papp Károly kitért arra, hogy folyamatosan gondot jelent a téli közfoglalkoztatás kérdése, ezért december 1-jétől a jövő év februárjának végéig több mint 2,9 milliárd forintot biztosítanak a megyék és a főváros számára, a szükséges források már rendelkezésre állnak. Ezen túlmenően a kistérségi programokban is lehetőség van téli közfoglalkoztatási feladatok ellátására.

Kész a rendelettervezet, amely a közfoglalkoztatási bér és garantált közfoglalkoztatási bér "szinten tartását vagy emelését is meg fogja valósítani", ugyanakkor a kormány tervei szerint csökkeni fog a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, 28 500 forintról 22 800 forintra - közölte Papp Károly.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere - Fidesz-KDNP - arról beszélt, hogy a város tulajdonában lévő Kontakt Humán Nonprofit Kft. jóvoltából a helyben élő tartós munkanélküliek mintegy 10-15%-ának tudtak munkát kínálni. Az önkormányzati cég a város gazdasági társaságainak közvetít ki kölcsönmunkaerőt úgy, hogy a bérük egy részét az önkormányzat biztosítja.

Ezt is szeretjük