Mindent az őssejtbankról
Valóban megéri?
Egy szülő akár a saját életét is feláldozná, hogy gyermeke egészséges maradhasson. Pedig ekkora áldozatra nincs szükség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre népszerűbbek hazánkban is az úgynevezett őssejtbankok. Ám sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, pontosan miért is érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, egyáltalán hol érhető el a szolgáltatás, és nem utolsósorban azzal, hogy mindez mennyibe is kerül. Utánajártunk.

Eltárolt jövő

Az őssejtek az emberi test csodái: még nem specifikálódtak, ezért különböző típusú szöveti sejtekké képesek átalakulni, aminek köszönhetően segítségükkel lehetőség nyílik a károsodott sejtek, szövetek és a jövőben akár szervek pótlására is.

Két típusú őssejt levételére van lehetőség az emberi szervezetből: az egyik a csontvelőből, a másik a köldökzsinórvérből történik. Míg azonban az előbbi levétele bármikor, akár felnőttkorban is lehetséges - bár ekkor rendkívül fájdalmas -, addig az utóbbit csak születéskor, ám fájdalommentesen tudják begyűjteni. A köldökzsinórvérből nyert őssejtek korukat tekintve jóval fiatalabbak, mint a hazai gyógyászatban gyakrabban felhasznált, csontvelőből nyert sejtek, emellett szinte garantáltan vírusmentesek. Egyetlen hátránya a csontvelővel szemben a mennyiség: egyszeri alkalommal legfeljebb 150 ml vér vehető le a köldökzsinórból, ebben pedig csupán meghatározott sejtszám található.

Folyékony nitrogéngőzben, -196°C-os hőmérsékleten

A hazai sejtbankok a köldökzsinórvérből nyert őssejtek szállításával és tárolásával foglalkoznak. A köldökzsinórvérből nyert minta egy speciális tasakba, úgynevezett gyűjtőszettbe kerül, amit a kismama a szülés előtt kap a sejtbanktól. A szüléskor az orvos a gyűjtőtasakba veszi le a köldökzsinórvért, ami rutinszerűen 3-5 perc alatt elvégezhető.

Ezután a szettet a tárolási helyszínre szállítják, ahol a mintákat folyékony nitrogén gőzében tárolják -120°C és -196°C közötti hőmérsékleten -, mely biztosítja a minták akár több 100 évig történő eltartását.
A hazai sejtbankok közül kettő Magyarországon, egy pedig - egy nemzetközi cégcsoport tagjaként - Belgiumban tárolja az őssejt-mintákat. Ám a külföldi tárolás esetén sem kell aggódnod, hogy esetleges probléma esetén hol ültetik be a tárolt őssejteket, a törvény szerint ugyanis csak az alapíthat sejtbankot, aki valamilyen beültetést végző - jelen esetben hazai - intézettel szerződéses kapcsolatban áll.

Az őssejt képességei
Az, hogy elraktározod gyermeked őssejtjeit, még nem jelenti azt, hogy bármilyen betegsége gyógyítható lesz, a tudomány jelenlegi állása szerint egyelőre csak a vérképző szervek és szívizomszövetek regenerációjában játszhatnak szerepet. Újabb és újabb eredmények születnek azonban az őssejt-kutatás terén: Japánban jelenleg patkányokon végeznek ezidáig kecsegtető eredménnyel kísérletet őssejtek cukorbetegségben történő felhasználására, egyes európai országokban pedig már izomsorvadásos betegségek kezelésében is hasznát vették az őssejteknek, sőt, nemrég arra is fény derült, hogy a köldökzsinórvérből származók egy speciális csoportja képes idegsejtekké differenciálódni.

Mennyi az annyi?

A köldökzsinórvér levétele és tárolása jelenleg még nem olcsó. Az eljárás a három sejtbanknál nagyjából ugyanannyiba kerül: hozzávetőleg 300-350 ezer forint.

Ez valójában tartalmaz minden költséget, ami a levétellel jár, kezdve az előzetes konzultációktól a gyűjtődobozon és egyéb szükséges eszközökön át egészen a szállítás, valamint a 20 éves tárolás díjáig - bár aki megteheti, ezt a 20 évet akár meg is duplázhatja.
És hogy ne csak a tehetősebbek számára legyen elérhető az őssejtek tárolása, a sejtbankok kivétel nélkül részletfizetési konstrukciót is kínálnak, hiszen lássuk be, egy baba születése a köldökzsinórvér levétele nélkül is meglehetősen költséges.

A becslések szerint egy pár nagyjából 500 ezer és egymillió forint között költ születendő gyermekére. És ebben még nincs benne az őssejt ára...

Ha felkeltette az érdeklődésedet a téma, esetleg a bankokról szeretnél részletesebb információkat szerezni, akkor látogass el a weboldalukra:
Ezt is szeretjük