Jelentős őskori műalkotásra bukkantak: a Stonehenge-dzsel egyidős lehet
Az elmúlt száz év egyik legfontosabb régészeti leletét találták meg Angliában.

dob-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindig hatalmas öröm, amikor egy őskorból származó leletet sikerül azonosítania a tudósoknak, hiszen a történelem ezen korszakáról tudunk a legkevesebbet, és a tárgyak segítenek jobban megismerni, hogyan is éltek az emberek több ezer évvel ezelőtt.

Nemrég emiatt érte hatalmas öröm a British Museumot, hiszen a régészek egy olyan különleges tárgyat találtak, ami nagy valószínűséggel a Stonehenge idejéből származik. A mészkőből készített dob ráadásul nagyon jó állapotban megmaradt.

Ezért jelentős a felfedezés

Az 5000 éves dobra - amelyet feltehetőleg nem hangszernek, inkább műalkotásnak vagy talizmánnak használtak - három gyermek maradványai mellett bukkantak rá. Az IFLScience információi szerint három és tizenkét év közötti gyerekek „bújtak hozzá”. Ketten álltak egymással szemben, összefont kezekkel, a harmadik pedig úgy tűnt, hogy átölelte a karját. Bár már 2015–ben megtalálták, csak most mutatják be a brit nemzeti múzeumban a leletet, ami annak ellenére, hogy Stonehenge-től 380 kilométerre találták a kelet-yorkshire-i Burton Agnesben, mégis a „Stonehenge világa” kiállítás részét fogja képezni, mivel ugyanabból a korszakból származik, és stílusuk is hasonlít.

A lelet különösen ritka, tekintve, hogy a temetkezések nem voltak mindennaposak a neolitikus Nagy-Britanniában. A British Museum szerint ez a korszak egyik legbonyolultabban díszített tárgya, amely Nagy-Britanniában és Írországban megtalálható. Neil Wilkin, a felfedezést bemutató új kiállítás kurátora hozzátette, hogy az elmúlt száz év legfontosabb őskori művészeti alkotása, amelyet Nagy-Britanniában találtak, ezért nagyon jelentős és értékes a felfedezés.

3700 éve élt Ava, de ma is a szemébe nézhetsz

Ilyen az, amikor a törvényszéki bizonyító eljárások ötvöződnek a legújabb 3D-s technológiával.

(Borítókép forrása: GrecianGirly / Twitter)

Ezt is szeretjük