Dámszarvasok és alpakák között lazíthatsz a Balaton közelében: egy különleges fesztivál vár a zalai dombok alatt

Téged is el fog varázsolni az Örvényesvölgy Fesztivál!

Örvényesvölgy Fesztivál 2023
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igazán különleges szálláshely bújik meg az Örvényesvölgyben, ahol az ember dámszarvasok és alpakák társaságában élvezheti a zalai dombság nyugalmát, nyaranta nemzetközi sztárokkal fesztiválozhat, sőt még egy nyílt régészeti ásatáson is részt vehet.

A Pálos Resort egy igazi rejtett kincs, ami nem csak magyar viszonylatban számít egyedinek, hanem világszinten is.

Pálos Resort

Néha jó elmenekülni a nyüzsgő hétköznapokból egy természetközeli helyre. Bőséges reggelit enni egy napfényes teraszon, szélben ringó fákat figyelni egy jacuzziból, erdei túrákon biciklizni vagy épp különleges vadállatokat etetni. A zalacsányi Pálos Resortban ezekre mind lehetősége van az embernek, sőt még sokkal többre is. A szálláshely területén júniusban ugyanis egy igazán különleges fesztivál kerül megrendezésre.

Pálos Resort
Pálos Resort

A közel 10 hektáros családi birtokon fekvő Pálos Resort egyedülálló és igazán lenyűgöző környezetben bújik meg, ahol az ember nemcsak az erdőkkel borított zalai dombok semmivel sem összetéveszthető látványát élvezheti, hanem a birtokon élő dámszarvasok és alpakák társaságát is. A Pálos Resort 2018-ban és 2021-ben is bekerült a 28 legjobb európai szálláshely közé: elnyerték az International Hospitality Awards díját a Best Country Hotel és Best Etno Hotel kategóriában. 

A Balaton-felvidéki népi építészeti stílusban épült, többszobás falusi vendégház mellett családi apartmanok, sőt különleges Safari Lodge szálláshelyek is elérhetők a megszállni vágyók számára a resort területén. A Safari Lodge-ok olyan természetközeli szálláshelyek, amelyeket az afrikai szafarik világa ihletett. Azon vendégek, akik ezekben szállnak meg, megtapasztalhatják, hogy milyen a természetben aludni, érezhetik az erdő illatait, a madarak csiripelését, de közben egy zárt, jól felszerelt és biztonságos térben pihenhetnek. Ha pedig úgy tartja kedvük, csobbanhatnak is egyet a lodge-okhoz tartozó pezsgőfürdőben, miközben a gyönyörű erdőket vagy a szarvasokat figyelik.

Safari Lodge
Safari Lodge

A Pálos Resort ötlete még 2008-ban született meg Badacsonyi Tamás és felesége, Badacsonyi Kovács Nikoletta fejében. A házaspár egy olyan többszobás, borozós falusi vendégházról álmodott, ami magán viseli a Balaton-felvidék stílusjegyeit. Az ötletet tettek követték, és végül 2011 nyarán elkezdődött a kivitelezés. A Badacsonyi család 2013-ban aztán végleg kiköltözött Budapest szívéből az Örvényesvölgybe. A váltás éles volt, de megérte. A helyszín nyugalma és természetközelisége gyorsan elvarázsolta őket, ahogyan azóta a resort vendégeit is folyamatosan elvarázsolja.

És bár Örvényesvölgyben szinte egész évben csend és nyugalom van, június közepén néhány napra fenekestül felfordul az élet. Világklasszis zenészek, magas színvonalú kulturális programok és érdeklődők ezrei bukkannak fel itt. Megrendezésre kerül ugyanis az Örvényesvölgy Fesztivál. Köszönhetően annak, hogy részei lettek az idei év legjelentősebb kulturális programsorozatának: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programnak, a támogatásukkal egy igazán különleges kínálat állt össze.

Dámszarvas
Dámszarvas

Örvényesvölgy Fesztivál 2023

A fesztivál ötletét egy 2010-es toscanai nyári koncert főpróbája adta a Pálos Resort tulajdonosainak. A szántóföldekkel borított toszkán dombok között egy kötetlen, megismételhetetlen hangulatú Andrea Bocelli-fellépést láttak, ami megihlette őket. A Teatro del Silenzio nevű színpad ott állt a semmi közepén, 15 percnyi autóútra a civilizációtól, gyönyörű természettel és csenddel körülölelve.

Hat évvel később aztán eljött a megfelelő pillanat, hogy a Pálos Resort alapítói elkészítsék a maguk Teatro del Silenzióját a zalai dombok között, erdőkkel és mezőkkel körülvéve. A nagyszínpadot 2017 májusában avatták fel a Magyar Pálos Rend közreműködésével. A cél nem volt más, minthogy a környezethez méltó, egyedi és színvonalas kulturális eseményeket vonzzanak a resort területére.

Az Örvényeshegy Piknik nevű esemény először 2018-ban került megrendezésre a kapolcsi Művészetek Völgyét is szervező Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány és a Pálos Resort együttműködésében. Az alapítók által csak összművészeti fesztiválként aposztrofált rendezvény fő törekvése az volt, hogy a magyarországi kulturális élet legjobbjainak segítségével mutassák meg a helyszínt egy szélesebb közönség számára is. A piknik nagy siker volt, az egyedi környezet és a világszínvonalú programok különleges kombinációja rengeteg rajongót szereztek, így a programsorozat még kétszer megrendezésre került a következő években.

Idén pedig szintet lép a piknik, és valódi fesztivállá növi ki magát, immár a Pálos Resort önálló szervezésében. Az új név Örvényesvölgy Fesztivál az időpont pedig két egymást követő júniusi hétvége 5 napon át, június 9-11-én és 16-17-én.

20220812 175802

A családias hangulat miatt limitált számú közönség előtt rendezett fesztivál ékes példája azon tényezők sajátos együttállásának, amelyeket a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program is fontosnak tart a kulturális év alakítása során. A lenyűgöző természeti környezet, a rejtett értékek és kulturális kincsek feltárása, a különleges zenei produkciók, valamint a szervezők és a térségben élők együttműködése jellemzi a majd a két hétvégét, így a környékbeliek is sajátjuknak érezhetik ezt a rendezvényt.

A fesztivál közönségének egy semmivel sem összehasonlítható élményben lesz része, ahogy a 10 hektáros birtokon, erdőkkel, dámszarvasokkal és alpakákkal körülvéve élvezik a koncerteket, irodalmi és egyéb kulturális programokat. A fesztivál igazi családi szórakozásnak ígérkezik, így a gyerekek is rengeteg program közül válogathatnak. Lesznek interaktív mesejátékok, bábszínházak, koncertek, kézműves foglalkozások, sőt játszóház is.

A szombati napok jógával és hangtálfürdővel indulnak, melyeket a természeti környezet még maradandóbb élménnyé tesz. Akik jobban felfedeznék a zalai természetet, ingyenes e-bike túrára is mehetnek, és a különleges, elektromos kerékpárokkal bejárhatják a környéket és megismerkedhetnek a Zala-Völgyi Nyitott Portákkal, ahol még egy-egy helyi termékkóstolón is részt vehetnek az esti koncertek előtt.

A fesztivál egyik legkülönlegesebb programja az Örvényesvölgyben zajló, nyílt régészeti ásatás. A resort területén egykor ugyanis egy fontos pálos kolostor állt. A Göcseji és Balatoni Múzeumok vezetésével, önkéntesek bevonásával végzik majd a kolostor régészeti feltárását, amelybe a fesztivál közönsége is betekinthet.

A június 9-11-i hétvége programjai a magyar hagyományok és magyar népzene köré fonódnak majd, a 16-17-i hétvégén pedig a nemzetközi fellépőkön lesz a hangsúly. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A Csík Zenekar június 10-én, szombaton lép fel, és a műsorukba helyi népzenészeket és néptáncosokat is bevonnak.

A második hétvégén 5 külföldi sztárvendég is érkezik majd Zalacsányba, köztük a jazz, a soul, blues és az elektro-swing legnagyobbjai. Június 16-án lép fel az idén harmincadik születésnapját ünneplő Anima Sound System vendégművészeivel.

16-án lép fel a 35 éves, Grammy-díjas Gipsy Kings Diego Baliardo vezetésével. A zenekar 7 gitárral, 12 tagú zenekarral, forró flamenco, salsa és pop dallamokkal érkezik az erdőszéli nagyszínpadra. A Bamboleo, a Baila Me, a Volare, a Djobi, djoba című slágerek és számos más világszerte ismert dal előadói eddig 13 zenei albumot adtak ki, számos Grammy-jelölést kaptak és a mai napig is aktívan koncerteznek.

Kevin Davy White Londonból érkezik a fesztivál színpadára. Az énekest 2022-ben az Egyesült Királyságban az Év Énekesének és Dalszövegírójának választották, dalait és fellépéseit tömegek követik.

Ausztriából érkezik a Deladap, akik a progresszív jazz zenét, swinggel, manouche-sal, elektronikus és folkalapokkal vegyítik egy fergeteges, a közönséget folyamatos táncolásra késztető produkcióban. A magyar közönség számára egy titkos meglepetéssel is készülnek, amit a zenekar június 17-i koncertjén fednek majd fel.

A jazz rajongói természetesen nemcsak Deladapnak örülhetnek, hiszen a fellépők listáját olyan népszerű jazz-zenészek erősítik még, mint Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas jazzgitáros triója, Karosi Júlia jazzénekessel vendégszereplésével kiegészülve, Gyárfás István jazzgitáros triója, Németh Ferenc jazzdobos Seamus Blake tenor-szaxofonossal és Gilad Hekselman gitárossal kiegészülve. Az utóbbiak a mai amerikai jazzélet legkeresettebb előadói. 

A fesztivál során a szervezők a helyi gasztronómiát is készülnek bemutatni, de a nemzetközi ízeket sem hagyják ki: lesz így például raclette szendvics (egy svájci sajtfélével), és meg lehet majd kóstolni a legfinomabb francia „champagne”-okat is a kitűnő zalai borok mellett.

A rendezvény második hétvégéjén, június 16-17-én egy külön „gasztro” udvar is kialakításra kerül: ez lesz a Gastro Kult&Art Liget, ahol bistroételekkel, különleges italokkal: bor- és buborékos kóstolósorral, élő zenével, művészeti tárlattal és látványfestéssel várják majd a közönséget. A kínálatban olyan ételek szerepelnek majd, mint a vörösboros marhapofa zalai dödöllével; grillezett fogasfilé karfiolrizottóval, bébispenóttal és bazsalikomkrémmel; vagy az óriás túrógombóc sós karamellel és fahéjas tejföllel.

Badacsonyi Tamás fesztiváligazgató elmondta, hogy nagy várakozással néznek elébe az első Örvényesvölgy Fesztiválnak. „Bízunk benne, hogy egyedi környezetünkkel, erdei színpadjainkkal, dámszarvasainkkal és különleges programjainkkal lenyűgözzük a hozzánk látogatókat, ahogy ezt tettük a korábbi évek rendezvényein is. A családias és meghitt hangulat fenntartása miatt eseményünk létszámkorlátos, így érdemes elővételben megvásárolni a belépőjegyeket.”

Ezt IDE kattintva meg is tehetitek.

Héthatárnak nevezik a mesebeli zalai vidéket: eldugott kis szurdokban vezet az út

Héthatár hét apró zalai falu környéke, ami rengeteg gyönyörű kinccsel van tele.

Héthatárnak nevezik a mesebeli zalai vidéket: eldugott kis szurdokban vezet az út

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Pálos Resort

Ezt is szeretjük