Gyönyörű táj és tiszta levegő vár: 10 csodás látnivaló Zala megyében, amit hidegben is érdemes felfedezni

Zala megye természeti és kulturális kincseit megéri felfedezni.

Zala megye látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország tele van csodálatos természeti és kulturális kincsekkel, amiket megéri felfedezni. Zala megye szépségei is ide tartoznak, amik nemcsak nyáron, hanem a hidegebb évszakokban is élvezhetők.

A Dunántúl délnyugati részén fekvő megye az ország egyik legzöldebb vidéke, tele van erdőkkel, dombokkal, folyókkal és tavakkal, így a természet, a friss levegő és a kirándulás szerelmesei különösen jól érezhetik magukat itt.

Zala megye legszebb látnivalói a Balaton közelében

A megye egyik legfőbb turisztikai vonzereje egyértelműen a Balaton és Keszthely városa, ahol nemcsak remek strandok várják nyáron a fürdőzőket, hanem a hűvösebb hónapokban is kellemesen el lehet tölteni az időt. A magyar tenger partját vagy a keszthelyi mólót érdemes meglátogatni télen is, hiszen a Balaton minden évszakban gyönyörű, de a városi séta során ajánlott betérni a Balatoni Múzeumba is, ami a magyar tenger történetével, régészeti emlékeivel foglalkozik. Nem messze innen található a Festetics-kastély, ami nemcsak azért érdekes, mert nagyon jó állapotban megmaradt, és így valósághűen mutatja be a 18. és 19. században élt úri réteg életét, hanem gyönyörű kastélyparkja is van, amit télen is megfelelően gondoznak, így ilyenkor is felejthetetlen élményt nyújt.

A Festetics-kastély Keszthelyen.
A Festetics-kastély Keszthelyen.
Fotó: bagno / Indafotó

Keszthelytől északkeleti irányba indulva találjuk Balatongyörököt, ami egy igazán bájos, nyugodt település a Balaton partján, a főút mentén pedig a Szépkilátó helyezkedik el, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Szigligeti-medencére, a Badacsonyra és a tanúhegyekre. A kilátó aljában érdemes megnézni a Római-forrást is, ami az 1940-es évek során feltárt kis római fürdőt látta el egykor vízzel.

A balatongyöröki Szépkilátóról télen is csodás a panoráma.
A balatongyöröki Szépkilátóról télen is csodás a panoráma.
Fotó: Simon Dorina / Femina

Keszthelytől nyugati irányba találjuk Hévíz városát, ami nemcsak országos, hanem Európa-szinten is népszerű, Budapest után ez Magyarország második legkeresettebb turistacélpontja. Sikerét az itt található meleg vizű tónak köszönheti, aminek gyógyhatásai vannak. Mivel a legtöbben a gyógyulás és a relaxáció miatt keresik fel Hévizet, így a városban egymást érik a különböző wellness- és gyógyközpontok, de az aktív pihenés szerelmesei a bicikliutakon és a szervezett vízitúrákon is kikapcsolódhatnak.

Nem messze Hévíztől a Kis-Balatont is érdemes útba ejteni, hiszen egyedülálló természeti szépségekkel és különleges élővilággal ismerkedhetünk itt meg, a Kányavári-sziget, a Bivalyrezervátum vagy az állatsimogató is érdekes lehet.

Apró kis falvak és dombok mindenütt

A Balatontól nyugat felé távolodva betekintést nyerhetünk Zala megye igazi arcába, amit az erdők, a dombok, völgyek és a köztük megbújó kis falvak jelentenek. A falusi turizmus fellendülése ezeknek a településeknek is kedvez, hiszen egyre többen vágynak a természet közelébe, a nyugodt helyekre, így sorra nyílnak a családias vendégházak és éttermek, amik minőségi élményt nyújtanak.

A környezet bájához sokat tesznek hozzá a népművészeti érdekességek is, számos tájház található a megyében, Zalaegerszegen pedig a Göcseji Falumúzeum enged bepillantást a régi zalaiak vidéki életébe.

Jellegzetes göcseji tájházak Káváson.
Jellegzetes göcseji tájházak Káváson.
Fotó: Nardai Károly / Indafotó

Mivel ez a térség gyógyvizekben igen gazdag, ezért nemcsak Hévíz rendelkezik híres gyógyfürdővel, hanem például Zalakaros, Zalaszentgrót, Kehidakustány, Zalaegerszeg, a horvát határ közelében lévő Bázakerettye vagy a szlovén határ szomszédságában fekvő Lenti is. Ezeken a helyeken garantált a feltöltődés és a nyugalom, és sok helyen találhatók fedett fürdők is, így télen-nyáron remek kikapcsolódást nyújtanak.

Bár várak és történelmi emlékhelyek nem igazán találhatók Zalában, a kultúra szerelmesei is felfedezhetnek néhány érdekességet. Ilyen például az egervári várkastély, ami Közép-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz várépítészeti emléke, ami már a 13. századtól fontos birtok volt.

Fontos megemlíteni még a Keszthelytől nem messze található Rezit is, ahol egy középkori vár romjai állnak a 418 méteres dombon. Szintén a közelben van Zalaszántó települése, aminek legismertebb látványossága a Béke-sztúpa, amit 1992-ben emeltek, és Európában az egyik legnagyobb ilyen jellegű építménynek számít.

8 egészen tündéri falu a Göcsejben

Tündéri kis falvak bújnak meg a zalai dombok között. A Göcsej nyugodt úti cél a túrázók számára.

8 egészen tündéri falu a Göcsejben: festői dombvidéken bújnak meg egytől egyig

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Nardai Károly / Indafotó.)

Ezt is szeretjük