Amit Orbán utoljára Gyurcsány Ferenccel, Kuncze Gáborral és Dávid Ibolyával csinált
Orbán évek óta kerüli legnagyobb félelmét. Vajon mitől tart?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint arról már beszámoltunk, Orbán Viktor a Népszabadság értesülései szerint az Egyesült Államokba utazik ősszel. A lap szerint a kormányfő a Georgetown Egyetemen tartott volna előadást, ám a Fehér Ház meglátogatása mellett ez is elmarad. A Népszabadság meglepő válaszra bukkant a miérteket kutatva. Információik szerint az egyetem feltételül szabta, hogy előadása után nyilvános vitára kerüljön sor, ezt viszont Orbán nem vállalta.

Orbán nagygyűlést tart a választási kampányban

Nem most fordult elő először, hogy a magyar miniszterelnök kerüli a nyilvános szópárbajt. Utoljára nyolc éve vállalt tévévitát, akkor Gyurcsány, Kuncze és Dávid voltak a partnerei.

Nyolc éve nem láthattuk Orbánt tévévitában

A tavaszi országgyűlési választást megelőzően sokáig téma volt, hogy lesz-e vita a miniszterelnök-jelöltek között. Azt azonban már akkor tudni lehetett, Orbán több okból sem fog nyilvános vitába bocsátkozni kihívóival. Egyrészt azért, mert semmi szüksége nem volt az ezzel járó kockázatra, hiszen pártja toronymagasan vezetett a közvélemény-kutatások alapján. Másrészt pedig Orbán már régóta alaposan megválogatja, kivel áll szóba.

Orbán Viktor utoljára a 2006-os országgyűlési választások alkalmával adta a fejét miniszterelnök-jelölti vitára. Ráadásul akkor pont a Fidesz kezdeményezte a megmérettetést. Akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel nézett szembe a köztelevízió stúdiójában. Arról akkor megoszlottak a vélemények, melyik jelölt teljesített jobban, ám tény, az MSZP-SZDSZ koalíció megnyerte a választást.

Ezen választás előtt még egy vita volt, amin másik két párt listavezetői, Kuncze Gábor és Dávid Ibolya is részt vettek. Ez volt Orbán eddigi utolsó televíziós vitája.

A 2010-es választást megelőzően nem volt rákényszerítve a toronymagas esélyes Fidesz elnöke és miniszterelnök-jelöltje arra, hogy megmérkőzzön bárkivel. Ráadásul a Fidesznek nem volt a nyilvánosság számára elérhető, konkrétumokat tartalmazó programja, így bajban is lett volna Orbán, ha konkrét elképzelésekről kellett volna eszmét cserélnie.

Orbán akkor érzi elemében magát, ha beszédet mondhat, például egy új üzem átadásán. Nézegess képeket Orbánról, aki gyáravatókon vesz részt!

A nagygyűlés Orbán igazi terepe

Az idei választás alkalmával nemcsak a közvélemény-kutatások miatt nem vitatkozott, de azért sem, mert egyértelmű kihívója sem akadt. A baloldali ellenzék hosszas huzavona után tudott csak megállapodni akár a jelöltjeik személyéről is, így a kormányfő érhetően nem tartotta ellenfélnek a miniszterelnök-jelöltséget végül megszerző Mesterházy Attilát. Ezért mostanra Orbán láthatóan igyekszik magát a napi pártpolitikai viták fölé emelni. Ez a sajtószerepléseiben is meglátszik.

Orbán Viktor rendszeresen ad interjút a Magyar Rádióban. A pénteki szokásos beszélgetésen inkább a miniszterelnök fejti ki gondolatait, a műsorvezető nem tesz fel keresztkérdéseket. Néha feltűnik még a miniszterelnök a köztévén, az Echo TV-n, illetve a Hír TV-ben is, de például az ellenzékinek tartott ATV-ben 2009-ben járt utoljára.

A Hír24-nek a felcsúti stadion-avatón sikerült mikrofonvégre kapni a miniszterelnököt, és sikerült feltenni pár kellemetlen kérdést a stadionokra szánt pénzekről. Orbán a riporternek válaszolt, ám meglehetősen kioktató hangnemben tette ezt meg.

Orbán szerint csak azért kérdezhette meg az újságíró, hogy milyen érzés, hogy az adófizetők pénzéből épült az aréna, mert a kommunista gazdaságpolitika örökségével küszködik.

Hétvégén a Tusványoson is inkább monológot mondott a miniszterelnök, holott a felszólalását megelőzően láthatott a közönség éles vitákat. Schiffer András, az LMP társelnöke többek közt Rogán Antal fideszes frakcióvezetővel ült egy asztalhoz.

Úgy tűnik, Orbán igazán a nagygyűléseken érzi elemében magát, ahol széles tömegek előtt zavartalanul beszélhet. Konkrétumok ezekben a beszédekben sem hangzanak el, Orbán inkább irányvonalakat jelöl ki. Bár nem tudjuk, hogy a Georgetown Egyetemen kikkel és miről vitatkozott volna, továbbra sem lesz látható a miniszterelnök éles vitahelyzetben.

Fotók: facebook.com/orbanviktor

Ezt is szeretjük