Orbán Viktor "mesedélutánt" tartott a Parlamentben - Íme, a beszéd
A miniszterelnök szerint sikeres a kormány, az IMF rossz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A miniszterelnök szerint az ország ma erősebb, mint 2008-ban volt, nagyobb a mozgástere, ezért nem szorul rá arra, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló, rossz megállapodást kössön a Nemzetközi Valutalappal. Orbán Viktor szerint Magyarországnak a saját problémái miatt egyébként nem is lenne szüksége biztosításihitel-típusú IMF-megállapodásra, arra az uniós problémák miatt van szüksége.

Orbán Viktor beszél, fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök az őszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében bejelentette azt is: pénzügyi ombudsmani hivatal felállítását javasolja.

A recesszió siker

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában azt mondta, a dolgok a kormány elképzelései szerint alakulnak: százezreket szabadítottak ki a devizahitelezés fogságából, bevezették az arányos, teljesítményösztönző, családi alapú adózást, és - a KDNP javaslatai alapján - folytatják is annak kiépítését, továbbá a válság előtti szintre szorították vissza a munkanélküliséget, a munkahelyvédelmi akciótervet pedig, bárki bármit mond, végig is fogják vinni.

Orbán Viktor arra nem tért ki, hogy ha minden ilyen jól megy, akkor mégis miért fordult recesszióba a gazdaság. Ehelyett arról beszélt, a kérdés az, hogy ha a dolgok így, a tervek szerint alakulnak, mi szüksége van az országnak egy IMF-megállapodásra.

Magyarországnak saját problémái miatt nincs szüksége az IMF-megállapodásra, mert stabilan állunk a lábunkon, a magunk problémáit saját erőből is meg tudjuk oldani - válaszolta, közölve, hogy az országnak az Európai Unió problémái miatt van szüksége egy biztosításihitel-megállapodásra, Magyarország ugyanis így védheti meg magát az Európát nyomasztó betegségtől.

Az unió a hibás

Az unió jelenleg inkább a probléma forrása, nem pedig a megoldás, Magyarország azért nem tud kilábalni a problémáiból, mert visszahúz bennünket az eurózóna válsága - értékelte a helyzetet a miniszterelnök, aki szerint amiben Magyarország előrelépett, az is azért sikerült, mert tudatosan mást csináltunk, másképp és más döntéseket hoztunk, mint azok, akik a válságot okozták, és láthatólag nem is boldogulnak vele azóta sem.

- Számunkra előnyös lenne egy megállapodás, akarunk is megállapodást kötni, de csak jót. (...) Rosszat már kötöttünk - hangsúlyozta, kijelentve, Magyarországnak nincs szüksége egy MSZP-típusú megszorításokhoz vezető megállapodásra az IMF-fel és az Európai Unióval, az ország ugyanis ma erősebb, mint 2008-ban - az előző megállapodás megkötésének idején - volt, nagyobb a mozgástere.

Ez szerinte pedig annak a politikai életszabálynak - és az ebből levezetett kormányzati cselekvésnek - köszönhető, amely szerint Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha növeli autonómiáját, erősíti az önálló döntéshozási képességét.

Minden oké

Orbán Viktor megerősítette: a magyar államkötvényeket túljegyzik, a pénzpiac működik, az ország kereke, bár nagy erőfeszítés árán, de forog, ezért Magyarországnak nem kell elfogadnia egy, a 2008-ashoz hasonló megállapodást.

Orbán Viktor, fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Szavait nagy taps fogadta a kormánypárti padsorokból. A kormány alternatív IMF-EU-tárgyalási javaslatának kidolgozása előtt tanulni kell a korábbi hibákból, le kell vonni a 2008-as megállapodás tapasztalatait: a következő kormányülésnek ezért ez lesz az egyik fontos napirendi pontja - jelezte, hozzáfűzve, hogy a kabinet javaslatának alapja a munkahelyvédelmi akcióterv támogatása lesz.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy bár az elmúlt két évben sokat tettek - és el is értek eredményeket - annak érdekében, hogy az embereket megvédjék az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok gyakorta tapasztalt kíméletlenségétől, még mindig sok a dokumentálható állampolgári sérelem. Ezért azt javasolta, hogy angol mintára Magyarország is állítsa fel a pénzügyi ombudsman, vagyis pénzügyi szószóló intézményét az emberek védelmében.

Drágulnak az élelmiszerek

Jelezte továbbá, hogy Magyarországnak is fel kell készülnie a fenyegető élelmiszer-árrobbanásra - amely nyomában társadalmi nyugtalanság, feszültség, sőt, konfliktusok alakulhatnak ki a világ különböző pontjain -, ezért az ősz során a gazdasági és vidékfejlesztési tárca külön munkacsoportja készíti fel a magyar nemzetgazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre.

Az ősszel a parlament előtt álló feladatok között említette az új választási eljárási törvényt - amely alkalmazkodni fog ahhoz a tényhez, hogy a magyar világnemzet lett -, az alaptörvényben lefektetett szabadság és felelősség eszmei, elvi alapján álló új polgári törvénykönyvet, valamint az új földtörvényt is, amely a termelést, a munkát, a munkahelyteremtést szolgálja majd, kielégíti a magyar földművesek százéves életigényét, és megvethető vele egy új, modern, gazdaközpontú mezőgazdaság birtokrendszerének alapja. Az ősz feladata a szociális adókedvezményre, munkahelyteremtésre, államadósság-csökkentésre és kézben tartott pénzügyekre épülő, jövő évi költségvetés elfogadása is - tette hozzá.

Fontos feladatok

Folytatódik továbbá az új magyar államrendszer kiépítése, az igazságszolgáltatás reformja, az egészségügy és az oktatás újjászervezése, és befejeződik a rendőrség átszervezése is - sorolta Orbán Viktor, megemlítve azt is, hogy október 1-jétől magyar katonák biztosítják a kabuli nemzetközi reptér védelmét.

- Most sem ígérhetem, hogy az év végére már olyan államunk lesz, amely teljes egészében megfelel a magyar életigényeknek, és a magyar észjárás szerint működik, de azt ígérhetjük, hogy ezen ülésszak végére már közel leszünk hozzá, és a 2013-14-es tanév megnyitójával végére is érünk az új magyar államszervezet teljes kiépítésének - mondta a kormányfő.

Szavait azzal zárta, hogy 2012 őszén saját magunkat kell legyőznünk, vagyis az országnak le kell győznie kishitűségét, azt a belénk plántált gondolatot, miszerint, ha magyar vagy, úgysem lehetsz sikeres, ha ide születtél, nem boldogulhatsz, legfeljebb, ha elmész innen.

LMP: mesedélután

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a valóságészlelés teljes hiányáról tanúskodó "mesedélutánnak" minősítette a kormányfő napirend előtti felszólalását. A frakcióvezető elmondta, a kormányfő felszólalásában Magyarország gazdasági helyzetének egy érdekes olvasatát kapták. Szavai szerint a miniszterelnök által vázoltakkal ellentétben Magyarország olyan mély gazdasági válságban van, amilyen az elmúlt két évtizedben alig sújtotta az országot.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a kialakult helyzetet megpróbálhatják az IMF-re fogni, de a valóság az, hogy a kormány gazdasági ámokfutásának eredményeképpen a gazdaság jóval nagyobb bajban van, mint a kormányváltás előtt.

A gazdasági visszaesés meghaladja az 1%-ot, a beruházások gyakorlatilag nullára estek vissza, a reálbérek csökkennek, a szociális ellátórendszer romokban hever, a gyógyszerkasszát lefelezték, aki tud, menekül az országból - sorolta. A frakcióvezető azt is kijelentette: nem látja annak jeleit, hogy a kabinet elszakadt volna az utóbbi 20 évre jellemző megszorító politikától.

Jobbik: mi van Simicskával?

Vona Gábor, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője hasonlóan vélekedett, mint mondta, a Fidesznek kapóra jön a Nemzetközi Valutalappal folytatott tárgyalás, hiszen ez jó ürügyet teremt arra, hogy az örökölt és a saját gazdaságpolitikai csődjét rákenje az IMF-re. Vona Gábor hangsúlyozta, a felszólalásból szerinte hiányzott Orbán Viktor véleménye a magyar gazdaság második negyedévének adatairól, az állami földalap körüli botrányokról, a Simicska, Nyerges és társai körüli botrányról, a Belügyminisztérium nyári ámokfutásáról, illetve a keleti fordulat kudarcáról.

MSZP: Orbán kérjen bocsánatot

Nem csak erő, hanem ész is kell az IMF-EU-megállapodáshoz, ezért jó lenne, ha a miniszterelnök nem csak az erő nyelvén politizálna - reagált Orbán Viktor szavaira Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. A szocialista politikus az Orbán Viktor által rossznak nevezett, 2008-as IMF-megállapodásról azt mondta: ez egy 20 milliárdos hitelkeret volt, amiből 7 milliárdot arra használt a kormány, hogy az országot olcsóbban finanszírozhassa a piacoknál, a másik 7 milliárdot a devizatartalékba helyezte a Magyar Nemzeti Bankba, a maradék 6 milliárdot pedig nem hívta le, ehhez Orbán Viktor nyúlt hozzá először, amikor Mol-részvényeket vásárolt belőle.

Mesterházy Attila egyben arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy egyszer őszintén és a bátran vállalja a felelősséget, álljon ki az emberek elé, és kérjen bocsánatot.

Ezt is szeretjük