Danke, Deutschland! - mondta Orbán, aztán hallgataggá vált

Orbán csak a lényegre szorítkozott, Merkel viszont kényes ügyekről is szívesen beszélt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a Parlamentben, ami után közös sajtótájékoztatót tartottak. Az eseményt óriási érdeklődés kísérte, a tájékoztatónak helyet adó terem tele volt német tévéstábokkal.

A magyar miniszterelnök inkább a két ország közti gazdasági kapcsolatokat emelte ki, míg német kollégája beszélt a kínos ügyekről is. De miért volt a miniszterelnök ennyire szűkszavú?

Danke, Deutschland! - mondta Orbán, és megdicsérte a magyar gazdaságot

Orbán Viktor a magyar gazdaság példás teljesítményének ecsetelésével kezdte az egyórás megbeszélés utáni, óriási érdeklődéssel várt sajtótájékoztatót. Danke, Deutschland! - így köszönte meg a német befektetőknek azt, hogy hozzájárulnak a hazai gazdaság működéséhez, amely szerinte 1992 óta nem teljesített ilyen jól.

Orbán elmondta azt is, hogy a gazdasági kérdéseken túl tárgyaltak az orosz-ukrán helyzetről. A kormányfő szerint ebben a magyar kormány három fontos szempontot tart szem előtt: Ukrajna egy szomszédos ország, a magyar gazdaságnak és háztartásoknak elengedhetetlen gáz az országon keresztül jön, illetve jelentős magyar nemzetiségű népesség él Ukrajnában. A miniszterelnök szerint a kormánya a béke pártján áll.

A tájékoztatón végig kicsit szűkszavú Orbán az energiaellátással kapcsolatban előbb a külföldi újságíróknak címzett egy kis ismertetőt, miszerint a hazai családok és a gazdaság is az orosz gáztól függ, ezért Moszkva nélkül nem megy, ráadásul egy erős Európa sem képzelhető el erős Oroszország nélkül. Merkel azt emelte ki, hogy az a legjobb, ha minél több helyről érkezik az energia, így Magyarországnak az azerbajdzsáni gáz is fontos lehet.

Merkel nem kerülte ki a kényes témákat

Merkel a gazdasági kapcsolatokról hamar rátért a civil társadalom helyzetére. Azt mondta, hogy bár nagy a kormánypártok többsége Budapesten, fontos szerepe kell, hogy legyen az ellenzéknek és civil társadalomnak is. Meg is említette, hogy a délután folyamán még tárgyalni fog a civil szféra egyes szereplőivel, hogy teljes képet kapjon a magyarországi helyzetükről.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Arra az újságírói kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartják-e fegyverek küldését Ukrajnába, Merkel előbb hosszú választ adott, amiben a békés rendezést helyezte előtérbe, Orbán pedig csak ennyit mondott: "röviden válaszolnék a kérdésre: nem".

Az egyik német újságíró Merkeltől megkérdezte, mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor nyáron illiberális demokráciáról beszélt. Merkel erre azt mondta, nem tudja ezt a kifejezést értelmezni, mert ahonnan ő jön, ott a demokrácia szükségképpen liberális. Orbán azonban megvédte korábbi kijelentését, és kiállt amellett, hogy a demokrácia nem lehet csak liberális.

A sajtótájékoztatón ezután több kérdést nem is lehetett feltenni, hiszen a kancellár napirendje meglehetősen szoros, késő délután pedig már utazik vissza Berlinbe.

Fotók: MTI/Illyés Tibor

Ezt is szeretjük