Orbán szerint kár volt költeni Schmitt taníttatására
Drasztikusan megvágták a jogász- és közgazdászhelyek számát. A fél parlament e szakokon végzett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január közepén jelentette be, hogy a tavalyinál jóval kevesebb, összesen 34 ezer diák képzését fizeti ki teljes egészében az állam szeptember 1-jétől. 2011-ben még 53 500 államilag finanszírozott hely volt.

A kormány a legdurvábban a jogász és közgazdász szakok államilag finanszírozott férőhelyeit csökkentette, idén jogász szakra már csak százan, közgazdász szakra pedig csak 250-en juthatnak be, pontosabban nekik nem kell tandíjat fizetni. Tavaly 4900 főt vehettek fel különböző gazdasági képzésekre, jogász szakon nyolcszáz hallgató kezdhette meg tanulmányait ingyen.

Orbán: a helyes az lett volna, ha nullára vettük volna vissza a férőhelyeket

Orbán Viktor sajtóinformációk szerint a Fidesz-KDNP egri frakcióülésén kijelentette, tényleg hiba volt százra csökkenteni a jogászképzések államilag finanszírozott férőhelyeit, "a helyes ugyanis az lett volna, ha nullára vettük volna vissza".

A jogász- és közgazdászhelyek csökkentése valamennyire azt is üzeni, hogy ezek a szakemberek feleslegesek, elég belőlük évi pár százat képezni az állam pénzén.

Ezt erősíti az is, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár közölte: a Fidesz oktatáspolitikája a nemzet javát és az ország felemelkedését akarja szolgálni, ezt pedig “köztudottan nem jogászokkal, nem kommunikációs szakemberekkel, nem szociológusokkal lehet felgyorsítani”, hanem műszaki, informatikai természettudományos végzettségűekkel.

Megnéztük, a parlament - és azon keresztül az adófizetők - hány jogász, közgazdász végzettségű képviselőt tart el, a feleslegesnek titulált szakok diákjaiként hányan végeztek.

A parlamentnek közel négyszáz tagja van, a végzettségeket tekintve elég széles a skála. Van, aki orvos, de van olyan is, akinek csak egy érettségije van. Ha az arányokat nézzük, egyértelműen az élmezőnyben vannak a jogász végzettségűek, ők majdnem 90-en ülnek a parlamentben. Ez a szám megközelíti azt, amennyien idén jogász szakon ingyen tanulhatnak az összes felsőoktatási intézményben.

Mint az Országgyűlés honlapján található képviselői adatlapokból kiderül, a közgazdász végzettségűek sincsenek épp kisebbségben, ezen a szakon a képviselők mintegy 10%-a, több mint 40 képviselő végzett. Összesen tehát a parlament harmada örülhet, hogy a keretszámokat csak most vágták meg.

Orbán Viktor és Navracsics Tibor jogász, Szijjártó közgazdász

Végzettségét tekintve jogász maga a miniszterelnök, Orbán Viktor, ahogy helyettese, Navracsics Tibor is. Szijjártó Péter, Orbán Viktor személyes szóvivője pedig a másik "felesleges" szakon, közgazdászként végzett.

Orbán Viktor
Navracsics Tibor
Szijjártó Péter

Orbán Viktor 1987-ben lett jogász az ELTE-n, Navracsics Tibor 1990-ben szerezte meg jogász képesítését ugyanitt, Szijjártó pedig a Corvinus Egyetem - akkor még Budapesti Közgazdasági Egyetem - nemzetközi kapcsolatok szakán végzett közgazdászként 2002-ben.

Selmeczi, Kövér jogász, Rogán, Schmitt közgazdász

A jogászok táborába tartozik a Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella, valamint Kövér László, az országgyűlés elnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, Cser-Palkovics András, a Fidesz egykori szóvivője, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Kocsis Máté hajléktalanügyi megbízott és Gulyás Gergely, az új alkotmányt előkészítő eseti bizottság alelnöke.

Selmeczi Gabriella 2005-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Kövér László 1986-ban az ELTE-n, Fazekas Sándor 1987-ben a József Attila Tudományegyetemen - ma már Szegedi Tudományegyetem -, Budai Gyula 1989-ben az ELTE-n, Cser-Palkovics András 1998-ban a Janus Pannonius Tudományegyetemen - ma Pécsi Tudományegyetem -, Hende Csaba 1984-ben az ELTE-n, Kocsis Máté 2004-ben a Pázmányon, és ugyanekkor, ugyanitt végzett Gulyás Gergely.

Az ellenzéki képviselők közül jogász a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, a szintén jobbikos Staudt Gábor, az MSZP-s Lamperth Mónika, Szili Katalin egykori házelnök, Schiffer András, az LMP korábbi frakcióvezetője, az MSZP-s Ujhelyi István és a DK-ba igazolt Vadai Ágnes - aki egyébként közgazdász végzettséget is szerzett.

A kormányzó képviselők közül közgazdász szakon tanult Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Rogán Antal V. kerületi polgármester és Tállai András belügyminisztériumi államtitkár. Közgazdászként végzett Schmitt Pál, a volt köztársasági elnök is.

Schmitt 1965-ben végzett a Marx Károly Közgazdasági Egyetemen, Kósa Lajos ugyanitt tanult 1988-ig, Matolcsy szintén itt végzett közgazdászként 1977-ben. Varga Mihály a Közgazdaságtudományi Egyetemen - a mai Corvinus Egyetem - végzett 1989-ben, Rogán ugyanitt szerzett diplomát 1995-ben. Tállai 1981-ben lett közgazdász-üzemgazdász a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán.

Az ellenzéki képviselők közül közgazdász Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Z. Kárpáti Dániel jobbikos képviselő, Veres János volt pénzügyminiszter, Kovács László volt EU adóügyi biztos, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Szanyi Tibor, az MSZP képviselője, valamint Vágó Gábor, az LMP arca.

Lehet, hogy változtatni kell

A ponthatárok kapcsán egyébként a legfrissebb hír, hogy lehet, mégis növelni kell majd az államilag finanszírozott helyeket. Az Origo által megkérdezett szakemberek szerint a ponthatárok meghúzásánál ugyanis gyakran megtörténik, hogy a felvételizők között pontegyenlőség van, és ez arra kényszerítheti a ponthatárokról döntő Oktatási Hivatalt, hogy a januárban bejelentettnél valamivel több vagy kevesebb felvételizőt vegyen fel egy-egy államilag finanszírozott szakra. Emellett kiderült az is, hogy a kormány határozatot hozott arról: meg fogja teremteni a jogi és pénzügyi lehetőségét, hogy azoknak a fiataloknak, akik önköltséggel tanulnak jogi vagy közgazdasági karon és majdan állami szolgálatba állnak, az állam vissza fogja téríteni a diákhitel összegét.

Kormánypárti jogászok
Orbán Viktor miniszterelnök - 1987, ELTE
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes - 1990, ELTE
Kövér László házelnök - 1986, ELTE
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - 1987, József Attila Tudományegyetem
Hende Csaba honvédelmi miniszter - 1984, ELTE
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos - 1989, ELTE
Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő - 2005, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Kocsis Máté hajléktalanügyi megbízott - 2004, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Gulyás Gergely - 2004, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Cser-Palkovics András - 1998, Janus Pannonius Tudományegyetem

Kormánypárti közgazdászok
Schmitt Pál volt államfő - 1965, Marx Károly Közgazdasági Egyetem
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - 1977, Marx Károly Közgazdasági Egyetem
Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - 1989, Közgazdaságtudományi Egyetem
Tállai András belügyi államtitkár - 1981, Pénzügyi és Számviteli Főiskola
Szijjártó Péter szóvivő - 2002, Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem
Kósa Lajos - 1988, Marx Károly Közgazdasági Egyetem
Rogán Antal - 1989, Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem

Ezt is szeretjük