Orbán nekiment a madárvédőknek
Mi lehet velük a baja a kormányfőnek?
Tusványosi beszédében alaposan lehordta a hazai civileket Orbán.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor a Tusványoson elmondott szokásos beszédében többek közt arról értekezett, hogy a magyarországi civil szervezetek "külföldről fizetett politikai aktivisták", akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni.

Orbán Viktor és Németh Zsolt a 25. Tusványoson

De vajon milyen külföldi érdeket képvisel a gyermekmentéssel vagy a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozó civil szervezet Magyarországon? Milyen politikai tevékenységet fejt ki a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület?

A gyermekmentők és az állatvédők is veszélyesek?

Orbán civilekről szóló mondataival kapcsolatban már hétfőn megkerestük a kormányt. Arra voltunk kíváncsiak, miért vette a kormányfő egy kalap alá az összes hazai civil szervezetet, illetve mit gondol a fenti szervezetek munkájáról, ám kérdéseinkre a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen - NANE- egy 20 éves múltra visszatekintő civil szervezet, mely talán a legtöbbet tett ebben a szférában a családon belüli erőszakot elszenvedett nőkért. A szervezet fenntart egy telefonos vonalat, amelyen a bántalmazást elszenvedő nők bármikor bejelentést tehetnek.

Az állatok mentése, kiképzése és védelme is népszerű a civil szervezetek körében, több ilyen szerveződést is találni. A Fehérkereszt Állatvédő Liga például az Országos Rendőr Főkapitánysággal is szerződésben áll, amikor állatokat ment ki szorult helyzetből vagy egy hanyag tulajdonostól.

A Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület hátrányos helyzetű gyerekeknek is szervez kutyaterápiás eseményeket.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat egy közhasznú feladatot ellátó alapítvány, amely - kiegészítve az Országos Mentőszolgálat tevékenységét - 1999 óta rohammentő szolgálatot tart fenn.

Orbán Viktor a hétvégén a fentihez hasonló szervezetek tevékenységét kérdőjelezte meg, amikor arról beszélt, hogy a magyarországi civil szervezetek esetében "nem civilekkel állunk szemben", hanem külföldi érdekkörök által fizetett "politikai aktivistákkal". A kormány tavasz óta küzd a norvég kormánnyal a magyarországi civilek támogatásával kapcsolatban.

A kormány és Lázár János norvég támogatások elleni harcát az internetes művészek is megörökítették. Nézegess vicces képeket Lázárról!

Hadüzenet a civilek ellen

A tavaszi országgyűlési választás után Lázár János levelet írt a norvég kormánynak, hogy függesszék fel a Norvég Civil Támogatási Alap tevékenységét. Lázár szerint a támogatási pénzek elosztásáért felelős Ökotárs Alapítvány függetlensége megkérdőjelezhető. Itt arra utalhatott, hogy az Ökotárs munkatársa például az a Kaufer Virág, aki LMP-s országgyűlési képviselő volt. Az Ökotárs tagadja, hogy bármi köze lenne bármely párthoz, és párttagok sincsenek soraiban.

A Norvég Civil Alap által támogatott szervezetek közül több is bírálta már élesen a kormány munkáját. Ilyen a Társaság a Szabadságjogokért - TASZ - és a Transparency International Magyarország is. Ugyanakkor a norvég pénzekből ezeken kívül még számtalan szervezetnek jut. Támogatnak kulturális, egészségügyi és oktatási területen tevékenykedő szervezeteket. Pénzt kap a kutyás terápiát folytató Kékcsillag Segítőkutyás Egyesületen kívül a NANE is, vagy éppen a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület.

Fotók: facebook.com/orbanviktor

Ezt is szeretjük