Fontos változásokat jelentett be Orbán Viktor: így érinti a munkavállalókat, munkaadókat és hiteleseket
Orbán Viktor bejelentése a legtöbb aktív korú magyart érinti.

orban-viktor
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet miatt komoly változásokat jelentett be Orbán Viktor szerda délután. A döntések a munkavállalókat és a munkáltatókat érintik, valamint azokat, akiknek hiteltartozásuk van.

- Az alaprendeletet a mai napon közzé fogjuk tenni, a részletszabályokat pedig holnap ismerhetik meg. Ezek csak az első, legsürgetőbb döntéseink, amiket majd újabbak követnek - közölte a miniszterelnök.

2020. március 18-án, szerdán a következő határozatok születtek a kormányülés során:

  • A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.
  • A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
  • A holnapról felvett új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkakamat plusz 5%-ban maximálják.
  • Június 30-ig a következő intézkedések érintik a súlyos gondokkal küzdő szektorokat: a turizmust, vendéglátást, szórakoztatóipart, sportot, kulturális szolgáltatásokat, személyszállítást. A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.
  • Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről: a cél, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

A miniszterelnök  Facebook-oldalán, élő közvetítésben tette meg a nyilatkozatot, ám technikai problémák miatt nem volt hang a videón. Az eredeti közleményt ezért eltávolították az oldalról, és később - már hiba nélkül - feltöltötték.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 199 258-ra emelkedett szerdán reggelre szerte a világon. A halálesetek száma 7954-nőtt, 81 961 ember meggyógyult. Magyarországon ma reggelre 58-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, akik közt 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 47 magyar állampolgár van. Karanténban 122 ember van, míg a mintavétel száma 1803 a szerda reggeli adatok szerint.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A koronavírus váratlan hatása

Az intézkedések eredményeképpen sokkal kevesebb jármű van mozgásban, csökkent a légi forgalom, és a gyárak egy részében is leállt a munkavégzés. Ez a kényszerpihenő szép lassan a légszennyezés látványos visszaszorulásához vezetett.

Ezt is szeretjük