Hatan élték túl a kegyetlen vérengzést - A francia mártírfalut soha nem építették újjá

A kis francia szellemtelepülés, Oradour-sur-Glane neve összeforrt a második világháború rémségeivel.

cover-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Oradour-sur-Glane egy kis település Franciaország középső részén, amely a II. világháború alatt vált a náci megszállásnak fájdalmas emlékhelyévé. A mártírfaluban 642 ártatlan ember lelte halálát, közülük csupán hatan élték túl a rémséges vérengzést.

1944. június 9-én, a világtörténelem egyik legnagyobb hadműveletének tartott normandiai partraszállás harmadik napján a Hitlerhez tartozó és a térségben állomásozó SS-egység - megtorlásul egy korábbi partizánakcióra  -  parancsot kapott a település és az ott élők likvidálására. Az SS-különítmény pár óra alatt végezte el azt a mészárosmunkát, amelyben 642 ártatlan ember lelte halálát: 247 nő, 205 gyermek és 190 férfi lett a nácik áldozata.

szoveg-1
Fotó: PierreOlivierClementMantion / Getty Images Hungary

Nyúlüregen keresztül menekültek

Robert Hébras, a mészárlás egyik túlélőjének szavait a Múlt-kor történelmi magazin idézte fel. A beszámolóból kiderült, hogy a pajtákba beterelt férfiakat az SS-katonák legéppuskázták, és miután átvizsgálták a halmokban heverő embereket, és agyonlőtték a sebesülteket, a holttesteket az épületekkel együtt felgyújtották. Hébras és másik négy túlélő a pajta tövében felfedezett nyúlüregeken keresztül távozott a lángoló fészerből.

A kegyetlen vérrontást egyetlen nő élte túl: Marguerite Rouffanche, aki a végzetes napon elvesztette férjét, fiát, két lányát és a hét hónapos unokáját. Az ő tanúvallomásából lehet tudni, mi is történt valójában. A templomban a robbantás után a szentély egyik ablakához sietett, ahová a gyertyák meggyújtására használt létra segítségével sikerült felkapaszkodnia. Kipréselte magát a törött nyíláson, és három méter magasból a templom tövébe esett. Megsérült, de még át tudott kúszni a szomszédos kertbe, ahol a borsósorok között bújt meg. Másnap találták meg.

szoveg-2
Fotó: cipango27 / Getty Images Hungary

A háború után De Gaulle tábornok, Franciaország akkori vezetője úgy döntött, hogy sohasem építik újjá a települést: a házak üszkös, véres maradványait mementóként úgy hagyták. 1999-ben a települést mártírfaluvá nyilvánították, és létre hoztak egy Emlékközpontot, amelyben állandó kiállítás mutatja be a történteket.

Magyar szellemfaluk

Számos magyar település nagyon szomorú sorsra jutott a történelem során, így házaik ma már üresen állnak. Mutatunk öt olyan apró, magyar települést, mely mára elfeledett szellemfaluvá változott.

Szellemfalukat rejt a magyar erdő mélye - Alig tud valaki az öt kihalt település létezéséről

Nézegess képeket!

Elolvasom

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük