Most akkor lesz idén óraátállítás? Korábban tervben volt, hogy 2021-től eltörlik
Sok a kérdőjel az óraátállítás körül.

óraátállítás12
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon 1954 és 1957 között vezették be a téli és nyári időszámítást elektromos kapacitási nehézségek miatt, majd eltörölték, és 1980-ban, energiamegtakarítás céljából ismét visszahozták. A váltott időszámítás azért volt fontos, hogy jobban ki tudják használni a napfényes órákat, ezzel pedig áramot lehessen spórolni.

A 21. században viszont egyre többen kérdőjelezték meg a hatékonyságát, hiszen egy 2018-as adat alapján ezzel fejenként csupán 450 forintot lehetett megspórolni, viszont az eltolás gyakran borította fel az emberek hormonháztartását.

Lesz óraátállítás, vagy nem?

2019-ben az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, a határozat szerint minden ország maga dönthetné el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e véglegessé tenni. Mivel ez akár káoszba is fulladhat, a képviselők kérték az országok közötti egyeztetést. A döntés akkor 2021-es kezdésről szólt, ám azóta nem sokat hallani az ügyről, amiben nyilvánvalóan az is közrejátszott, hogy a kialakult vírushelyzet miatt nem ez most az unió legfőbb prioritása.

óraátállítás11
Fotó: BeholdingEye / Getty Images Hungary

Később az Európai Parlament is belátta, hogy nem lenne okos ötlet a tagállamokra bízni a döntést, sokkal inkább egy egységes rendszer lehetne megoldás a problémára. Ám érdemben azóta sem igazán foglalkoztak vele, és valószínűleg elhalasztják a kérdés megvitatását. Ennek értelmében tehát most tavasszal mindenképp várható óraátállítás, március 28-án, vasárnap hajnali 2 óráról 3-ra kell állítani a mutatókat, ezzel pedig kezdetét veszi a nyári időszámítás.

Magyarországra is megérkezett a tavasz - Különleges virágok is előbújtak az országban

Képeken mutatjuk a tavasz első hírnökeit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük